Конфликт на интереси във ВиК - Благоевград

Рейтинг:
8 1
942 2
Граждани поискаха оставката на шефа на ВиК-Благоевград Петър Тунев

Днес кампанията "България избира" гостува в Благоевград. В откритото студио, за да отговарят на въпроси на гражданите, бяха кметът на града Атанас Камбитов и общинските съветници - Владимир Пандев (БСП),  Илко Стоянов ("Глас народен"), Георги Васев (ВМРО).

 

На площада в Благоевград  бяха представители на инициативата "Граждански контрол", които поискаха оставката на шефа на ВИК- дружеството в града Петър Тунев. Според тях съществува конфликт на интереси, поради което са сезирани всички инстанции. Тунев,  твърдят от инициативата, притежава частни фирми, които са обслужвали ВЕЦ-вете.


От инициативата алармираха още, че осемте ВЕЦ-а на р. Благоевградска Бистрица  работят без нужните документи за дейността си.


Кметът Камбитов от своя страна подчерта, че редица от проблемите с водните дружества у нас се дължат на факта, че те са държавни. Техен принципал е Министерството на регионалното развитие и 50 % от генерираните приходи от ВиК-дружествата отиват държавния бюджет.  Според градоначалника на Благоевград проблемът не е само регионален, той е и национален.


Камбитов посочи, че съществуват законови пречки за учредяване на асоциация в града и съответно се пречи на избора на оператор. Кметът отказа да коментира сигналите за конфликт на интереси. Той обаче потвърди, че действително съществуват данни за нарушения от страна на Петър Тунев.


Гостите в откритото студио единодушно се съгласиха, че съществуват и монополен и кадрови проблеми във ВиК-дружеството в града.


Васев от ВМРО от своя страна обърна внимание на по-глобалния аспект на проблема – това, че ВиК може да остане една "суха структура" поради трудности с водоснабдяването в региона.


На площада в Благоевград бяха и Светла и Тодор Димитрови, които използваха микрофона на NEWS7 и TV7, за да разкажат своята покъртителна история без цензура. Семейството загубва сина си при катастрофа с мотоциклет през 2008 г. Хората са убедени, че за смъртта на детето им са виновни служители на реда. Те разполагат с редица доказателства затова, че инцидентът е описан в официалната документация с редица неточности. Твърдят, че има и подмяна  и фалшифициране на документи.


TV7 започва собствено разследване по случая. Очаквайте репортажите в новинарските емисии на NEWS7 и TV7!


Благоевградчани алармираха за корупционни практики  в администрацията на общината. Възникна спор относно такса смет. Оказва се, че в Благоевград тя се събира в противоречие със закона – не на количество изхвърлена смет, а на данъчна оценка на имотите на гражданите.  Кметът на града посочи, че независимо от тези проблеми- по-важният – този с депото, е решен. Има проект, което е получил финансиране и до 2014 г. градът ще има ново депо.


Друг сериозен проблем, който очертаха жителите на Благоевград, е този с бездомните кучета. Камбитов обясни, че вече са предприети мерки – отделени са средства за изграждане на приют, определено е и място.

добави коментар
bvvbv
xcv
преглед на всички коментари (1)
програма на турнето
Май
23.05
Видин
30.05
Монтана
31.05
Русе
Юни
05.06
Варна
06.06
Добрич
13.06
Враца
14.06
Благоевград
20.06
Шумен
21.06
Горна Оряховица