Къде потънаха парите за пострадалите от труса в Перник

Рейтинг:
4 1
606 9

4400 молби за обезщетения след земетресението в Перник не са удовлетворени и хората не са получили средства за ремонт на пострадалите си домове. Това стана ясно по време на националното турне "България избира NEWS7 TV7". На 23 април екипът ни гостува в миньорския град. Заедно с Николай Бареков и репортерите ни вече е юристът Кристиян Гьошев – своеобразен омбудсман на гражданите, който ще помага за разрешаване на проблемите им.

На въпросите на перничани днес отговаряха кметът Росица Янакиева и общинските съветници: Пламен Борисов от ГЕРБ, Мая Маринова от ДСБ, Милан Миланов от коалиция "Патриотично обединение" и Михаил Алексиев от партия "Лидер".

Най-наболелият проблем на хората в Перник се оказаха неизплатените помощи за ремонт на жилищата, които пострадаха при земетресението от 22 май 2012 г. По думите на кмета Росица Янакиева, над 8000 молби за обезщетения са били подадени, но 4400 са били отхвърлени без основание от междуведомствената комисия към Министерски съвет под председателството на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Според Янакиева комисията не се е съобразила с компетентната оценка на щетите, извършена от инженерите. Тя заяви още, че 17 сглобяеми къщи, построени за най-пострадалите в Перник и Радомир, са стрували много по-скъпо, отколкото масивното строителство в София – по 826 лв. на кв. м.

Общинският съветник от ГЕРБ Пламен Борисов упрекна Росица Янакиева, че неправомерно е похарчила парите, отпуснати от държавата. Той изтъкна партията на тогавашните управляващи, които са дали 1 млн. лв. от партийната си субсидия, за разлика от БСП, които отпуснаха едва 15 хил. Гражданите на площада в Перник веднага контрираха Борисов, като го попитаха откъде е взел пари да ремонтира собственото си жилище, докато 4400 перничани са останали без финансова помощ. Общинският съветник отговори, че е получил одобрение за средствата преди месец и освен тях има изтеглени два кредита.

Проблемите с инфраструктурата, канализацията, спорта и качеството на ремонта на театъра в града също вълнуват гражданите. Екипът ни остава в Перник, а всички, които искат да изразят мнение и да зададат въпросите си към кандидат-депутатите от региона, са поканени да вземат участие в предаването ни на живо по TV7 от 17 ч. Повторението гледайте от 21 ч. по NEWS7.

Очакваме вашите сигнали на barekovsignal@tv7.bg

добави коментар
UNO
ВСЕКИ КОЙТО СЕ ЧУВСТВА БЪЛГАРИН И ХРИСТИЯНИН,ОБИЧА РОДИНАТА И Е ПАТРИОТ- ДЪЛГЪТ ГО ЗОВЕ ДА ПОДКРЕПИ ХОРАТА С КАУЗА.... Християндемократическа Партия на България https://www.facebook.com/pages/Християндемократическа-Партия-на-България/558356064185984?ref=stream БЪДИ АКТИВЕН,ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ, ПОДКРЕПИ, СПОДЕЛИ И ПРЕДАЙ НА РОДНИНИТЕ И ПРИЯТЕЛИТЕ СИ !....ЗА НОВ МОРАЛ В ПОЛИТИКАТА ! Партията работи в обединение с „Инициативен родителски комитет", фондация „Стъпка за невидимите деца на България", Пиратска пария България, Българска социалдемократическа програма, Национален съюз ВМРО и Федерация на пенсионерите и на възрастните хора в България.
Vili Nikolova
Молбата ми към предаването е да се каже, каква е идеята на проекта Безусловен Базов Доход. Нека чуем какво предлагат тези млади хора с плакатите и каква е възможноста да получаваме такъв доход. Благодаря Ви! Успех !
Анонимен
Давид Бонев, смята ли да си подаде оставка като общински съветник в гр. Радомир, където беше избран от листата на ПП ГЕРБ, а сега се явява на избори от листата на РЕЗС. Поредната политическа цветарка.
преглед на всички коментари (9)
програма на турнето
Март
19.03
Видин
20.03
Монтана
21.03
Велико Търново
26.03
Ловеч/Плевен
27.03
Габрово
28.03
Русе
Април
02.04
Шумен
03.04
Добрич
04.04
Варна
05.04
Русе
10.04
Ямбол
11.04
Стара Загора
12.04
Сливен
16.04
Пловдив
17.04
Смолян
18.04
Кърджали
19.04
Бургас
22.04
Враца
23.04
Перник
24.04
Кюстендил
25.04
Благоевград
26.04
Сандански
Май
07.05
София