Високи данъци и такси гонят инвеститорите от Ямбол

Рейтинг:
5 0
510 1

Днес (10-и април) предизборното турне „България избира NEWS7 TV7гостува в Ямбол. В дебата на откритата ни сцена се включиха кметът на града Георги Славов, Мариета Сивкова – общински съветник от БСП, Милен Томов – общински съветник от обединение "Достойна България" и Георги Зефиров – кандидат-депутат от ВМРО.

Традиционно първо думата взе кметът на града. Славов не пропусна да изтъкне постигнатото от него в рамките на двата мандата, в които управлява Ямбол. Като свои постижения той отбеляза подновяването на ВиК- системата в града, подобряването на инфраструктурата и разрушаването на емблематичния блок 20 в ромското гето, с който се постави начало на разрешаването на редица проблеми в малцинството в града.

На дневен ред стои подновяването на болницата в Ямбол. За започването на ремонтните дейност бяха отпуснати държавни пари, но те няма да са достатъчни за завършването на лечебното заведение, посочи Славов. 150 млн. лева евросредства се очаква да се влеят в общината, посочи обаче той.

Сивкова от своя страна обвини кмета, че управлява непрозрачно и че пренебрегва питанията на общинските съветници. Според нея стопанисването на община Ямбол е огледало на цялостното управление на ГЕРБ, което се е характеризирало с изключителна авторитарност.

Граждани поискаха изграждането на рампи за инвалидни колички пред церемониалната зала на гробищния парк. Според хората Ямбол не е пригоден за движение на хора в неравностойно положение.

Сметището в Ямбол се превърна в център на дебата на площада в града. Хората се оплакват от това, че проблемът стои от години и не намира решение.

Председателят на екосдружението в града - Димитър Димитров, обяви, че ще съди кмета Георги Славов за клевета, тъй като от трибуната градоначалникът го обвини, че притежава незаконен имот.

Димитров е лично засегнат от казуса с новото депо за битови отпадъци, тъй като къщата му се намира в непосредствена близост до старото и незаконно сметище, където се планира изграждането на новото депо. Проектът е готов отдавана, но заради съдебните дела, които Димитров е завел, неговото изпълнение е възпрепятствано, посочи кметът. По думите на Славов новото депо ще отговаря на всички европейски стандарти за екология и с нищо няма да застрашава живота на живеещите в близост.

Димитров обаче апострофира кмета с въпроса защо, след като отговаря на всички стандарти, проектът не е получил одобрение от ОВОС. По неговите думи Славов търси лична облага чрез реализирането на подобни проекти и поради тази причина срещу него се водят редица дела.

Сивкова възрази срещу разразилия се спор между Славов и Димитров, като посочи, че не може за проблемите на общината да се обвиняват отделни граждани. По нейните думи е нужна оптимизация на работата на местната администрация. Вследствие на недобре изготвен проект общината е успяла да усвои едва 400 хил от 1,2 хил. лв. средства за новото депо и изграждането му се е забавило. Това е довело до 1 млн. лв повече за такса смет за 2013 г. от джоба на данъкоплатците, в сравнение с 2012 г. Сивкова подчерта, че данък сграда в града също е завишена, с мотива, че са нужни пари за инфраструктурни проекти. Тя изложи аргументи в подкрепа на твърдението, че кметът е можел да набави парите по други пътеки, но не го е направил.

Зефиров от ВМРО се съгласи със Сивкова, като подчерта, че именно високите данъци са причината за отлива на инвестиции в града.

Томов от своя страна обърна внимание на проблема с безработицата и обезлюдяването на общината. Все повече млади хора напускат града, за да търсят препитание в други населени места или в чужбина.

добави коментар
програма на турнето
Май
23.05
Видин
30.05
Монтана
31.05
Русе
Юни
05.06
Варна
06.06
Добрич
13.06
Враца
14.06
Благоевград
20.06
Шумен
21.06
Горна Оряховица