Ще стане ли Габрово българския Манчестър

Рейтинг:
7 1
707 0

Днес (27 март) "България избира NEWS7 TV7 " гостува в Габрово. От нашата сцена в пряк сблъсък с народното недоволство се изправиха представителите на властта – депутатът и бивш областен управител Цветомир Михов от ГЕРБ, водачът на листата на БСП в областта Йордан Стойков, Пенчо Пенчев от РЗС, Веселин Тодоров от "България на гражданите" и Петър Хлебаров, бивш депутат от партия "Атака" и настоящ член на Националдемократическа партия.  

 

Обезлюдяването на града, ниската раждаемост, високите нива на безработица – това са само част от най-сериозните проблеми пред Габрово. Местните жители обаче имат и други наболели въпроси към управляващите, като например защо не се дава никакъв шанс на малкия бизнес и фирмите в региона, а се прави всичко възможно за потъпкването му; докъде се простират пипалата на водната мафия, поставяща високи цени за тръбите, минаващи през частни имоти; ще се промени ли цената на кубик вода след завършването на Водния цикъл в града; защо новостроящият се обходен път минава през четири централни квартала и кога ще започване на строежа на тунел през прохода Шипка. Единодушното желание на габровци е в бъдеще градът им отново да се нарича българския Манчестър, както преди време.  

 

Представителят на ГЕРБ Цв. Михов заяви, че грешките на неговата партия не могат да бъдат кардинално посочени, но те винаги са признавани от ръководството й. Според Михов с идването си на власт преди 4 години, ГЕРБ e обещала три неща за Габрово – да реши проблема с водоснабдяването на цялата област, да размрази проектите за обходния път и тунела Шипка, и да изгради газификация през целия град. Според политика, тези цели са изпълнени на 100 % през управлението на партията му.  

 

Опозиционното мнение на Й. Стойков от БСП обаче е, че ГЕРБ е загубила диалога с гражданите и няма никаква чуваемост за проблемите им. За тази партия политиката е била самоцел, затова единствено масовата вълна на протести от последните седмици е възможност за опомняне каква е реалната ситуация не само за ГЕРБ, но и за всички политически сили в държавата.   

 

Хората на площада  изразиха ясното си недоволство от всички мнения на трибуната и за пореден път заявиха, че Габрово продължава да се съсипва с всеки изминал ден. Представители на местния малък бизнес споделиха, че имат желание за развитие, но не получават такава възможност, което пък ги кара да напускат града.   

 

Тук се намеси представителят на "България на гражданите" В. Тодоров, според когото пречките за местните представители на малкия бизнес са главно в провеждането на търговете за обществени поръчки, при които няма гарантирана прозрачност.  

 

Както в цялата страна, в Габрово също са недоволни от сметките си за ток. Местен жител разказа как дружеството "ЕнергоПро" в продължение на шест месеца е таксувало с еднаква тарифа дневната и нощна електроенергия. Когато човекът отишъл да попита защо е така, му обяснили, че ако внесе такса от 41 лв., ще започнат да му отчитат нощната енергия на по-ниска цена.  

 

В отговор, Й. Стойков заяви, че стратегията на БСП предвижда, ако дойде  на власт, да въведе три тарифи за тока – за най-бедните, за масовите потребители и лукс тарифа, да се намалят таксите за ЕРП и да има лимитиране на скъпата енергия в енергийния микс. 

 

Според В. Тодоров, вина за скъпия ток и енергийните монополи у нас има не само правителството на ГЕРБ, но и тези на Тройната коалиция и Иван Костов. П. Хлебаров пък заяви, че в момента неговата партия събира подписи за референдум за прекратяване на договорите с енергийните монополи у нас. 

 

По отношение на проблемите, свързани с наскоро преминалото бедствие през Община Габрово – ураганният вятър, Цв. Михов увери гражданите, че те ще получат помощи за нанесените щети. Субсидия в размер на 100 хил. лв вече е преведена по сметките на БЧК, който ще разпределя средствата за най-засегнатите градове Трявна, Габрово и Дряново.

 

Единственото законово ограничение е, че лице, чието жилище е с щети, но притежава и друг имот на свое име, няма право на помощи от държавата.

 

Гледайте втора част от дебата тук!

добави коментар
програма на турнето
Май
23.05
Видин
30.05
Монтана
31.05
Русе
Юни
05.06
Варна
06.06
Добрич
13.06
Враца
14.06
Благоевград
20.06
Шумен
21.06
Горна Оряховица