Протест

Ислямска държава вербува млади момичета във Facebook

Рейтинг:
1 0
Франция се опитва да се справи с промиването на мозъци през социалните мрежи

Повече от 12 000 души може да загинат, ако Ислямска държава превземе Кобане. Това предупреди ООН и отправи призив към Турция да предотврати клането там. Междувременно активисти съобщиха, че джихадистите вече са превзели близо половината от сирийския град.

По данни на ООН в Кобане, където през последните три седмици се водят яростни улични боеве, са блокирани близо 700 души, предимно възрастни хора. Джихадистите, които вече са обкръжили града от три страни, са засилили и обстрела срещу близкия граничен пункт като се опитват да го превземат. Специалният пратеник на световната организация призова Турция да позволи доброволци да влязат в Сирия, за да не допуснат бойци на Ислямска държава да извършат клане в Кобане.

31 са жертвите на антиправителствени протести на стотици кюрди в Турция. Те са гневни от колебанието на страната турските власти да спрат настъплението на Ислямска държава. Над 350 души са ранени, а над 1000 - временно задържани, съобщи турският вътрешен министър.

Десетки кюрди протестираха пред френското външно министерство в Париж докато външните министри на Франция и Турция обсъждаха ситуацията в Кобане.

В същото време Париж се бори с един скрит проблем – привличането на френски момичета към джихада с помощта на социалните мрежи.

Сара и Нора са сред близо стоте момичета и млади жени, напуснали Франция, за да се влеят в редиците на джихадистите в Сирия през последната година и половина. Вероятно агитацията става във Facebook.

"Това е психологическо отвличане, защото те са наблюдавани. Не знам колко дълго Сара е облъчвана в интернет. Тя прекарваше много време в мрежата, където вероятно са промили мозъка й. Това е просто лудост. Проблемът е, че ние сме безсилни", споделя майката на похитената Сара Северин Мехени.

"Това, което ги привлича, е очарованието на кръстоносен поход, приключението. Правят го, защото не са намерили мястото си в обществото в собствената си страна. Повечето от тях се връщат и са много разочаровани", коментира от своя страна френският сенатор Натали Гуле.

Семействата на вербуваните твърдят, че пропагандните видеоклипове си играят с идеалите и фантазиите на тийнейджърите, като показват забулени жени с картечници и сирийски деца, убити по време на война.

Започна "Седмицата на донорството"
Започва "Седмицата на донорството". У нас близо 1000 души чакат за трансплантация на орган, а други...
Ева Мендес кръсти дъщеря си на свои героини
Есмералда Амада – това са имената, които са избрали за новородената си дъщеря холивудските...
Нелегален износ носи милиони на сомалийски терористи
През изминалата година екстремистите от групировката "Аш Шабаб" са се финансирали с десетки милиони...
Делтапланер се разби в балон, пилотът е ранен (СНИМКИ)
Мотоделтапланер се разби при излитане в опънат на земята ненадут балон. Инцидентът стана по време...
Всяко четвърто момиче е жертва на насилие
Всяко четвърто подрастващо момиче в света е жертва на насилие. Това сочи официалната статистика на...