Протест

Методът на Хук остави Холандия в играта

Рейтинг:
2 0
Източник: Getty Images/Guliver Photos

10 минути преди края на допълнителното време на мача Холандия – Коста Рика журналистът Бен Литълтън, автор на книгата "12 ярда: изкуството и психологията на идеалната дузпа", изнесе в ефир убийствена статистика. В последните 5 години Кайлър Навас е спасил 5 от 10 дузпи, докато холандецът Яспер Силесен не е успял да хвани нито една от 3.

Ударите от бялата точка винаги са били слабост на холандците. В големите турнири (световни и европейски първенства), те са печелили само в един от петте случая, когато се е стигало до дузпи. Това е вторият най-слаб резултат в историята, естествено след този на Англия (1 успех от 7 опита). По думите на Роб Рензенбринк даже великият Йохан Кройф не е искал да изпълнява 11-метрови удари, тъй като се е страхувал да не изпусне.

Преди началото на Мондиала треньорският щаб на "лалетата" реши да подходи по друг начин към проблема – да не работят толкова с изпълнителите на дузпите, колкото с вратарите. С тежката задача се захвана Франс Хук, който е треньор на вратарите и най-доверения помощник на Луис ван Гаал, работил с него в Аякс, Барселона и Байерн (Мюнхен). "Той ме научи на всички, което знам. Благодарение на него станах сред най-добрите", казва легендата Едвин ван дер Саар, който започва кариерата си именно под ръководството на Хук.

Неслучайно работата му се нарича "Методът на Хук". Той обича да използва силните страни на вратарите. Спомня си, че Витор Баия е пасвал идеално на стила на Боби Робсън в Барселона със схема 4-4-2, при която защитната линия играе в близост до собствената си врата. Но след идването на Ван Гаал тактиката се променя и стабилността и формата на Баия падат. Тогава Хук решава да го замени с Руд Хесп, който отстъпва по качества, но бил по-подходящ за тактиката на Ван Гаал.

"В основата на моя метод е вратарите да развиват и използват силните си страни", обяснява Хук. "Например вратар с отличен рефлекс не може да се страхува от удари от всякакво разстояние, тогава няма смисъл защитниците да хабят силите си, за да блокират изстрелите. Но ако не е особено уверен при центриранията, ще трябва да се работи доста върху подреждането на защитниците при статични положения, за да не му се налага да излиза", разкрива философията си Хук.

Той дели вратарите на два типа: "R", чието основно умение е отличната реакцията и "A", които обичат да излизат от голлинията и умеят да разчитат играта. Названията на специалиста идват от думите anticipation и reaction (предвиждане и реакция). "R" вратарите трудно могат да бъдат преодолени с шутове, могат да правят невиждани спасявания, след които започват да играят още по-добре. Обикновено те притежават харизмата и лидерските качества на легендите Оливер Кан и Джанлуиджи Буфон. "А" вратарите рядко успяват да станат капитани и още по-рядко вадят невъзможни удари. Но за сметка на това те запазват спокойствие, когато някой излезе сам срещу тях, правилно преценяват ситуациите и лесно подсигуряват защитата, както прави Мануел Нойер. Такива като него, никога не се притесняват да получат топката и да организират атаките.

Преди световното Ван Гаал предпочете Силесен за титуляр пред Крум и Ворм, които пазят в английската Висша лига. Силесен е "А" вратар, лесно му е да се синхронизира със защитата пред него и да се приспособява към непрестанните промени на схемата на отбора. Не се обърква от факта, че играе с трима бранители пред него, а в следващия момент с четири. Освен това, той рядко чисти топката на посоки, а обича да я подава.

Но това не означава, че в даден момент смяната му не може да бъде полезна. Видяхте ли с какъв хъс и настървеност Крул се появи на терена? Какви психоатаки нанасяше на костариканците преди да бият дузпа? Той е вратар тип "R", държа се като самозабравил се наглец, но ходът проработи – хвана два удара.

"Преди мача не казах нищо на Силенсен, за да запази пълна концентрация. Всеки има своите достойнства. Крул е нашият специалист по дузпи и всички сме доволни, че номерът мина", каза Ван Гаал.

А той беше измислен от Франс Хук – човекът, върху когото Крул се хвърли да прегръща след победата над Коста Рика.

Иван Калашников, Sports.ru

Голмайстори

Голове Играч Отбор Мачове
6 Хамес Родригес Колумбия 5
5 Томас Мюлер Германия 6
4 Неймар Бразилия 5
4 Робин Ван Перси Холандия 6
4 Лионел Меси Аржентина 6
3 Енер Валенсия Еквадор 3
3 Шчердан Шакири Швейцария 4
3 Карим Бензема Франция 5
3 Ариен Робен Холандия 6