понеделник - петък, 10:00 - 11:30

Скалата за оценяване на матурите е много ниска

Рейтинг:
1 1
Не е релевантно 23% успеваемост да дават средна оценка, коментират експерти

Скалата за оценяване на резултатите от матурите е много ниска. 23% успеваемост носят средна оценка. Това на фона на скали, при които среден 3 се пише при 60% успеваемост създава фалшиво очакване, че децата ни се справят добре. Една по-нормална скала на оценяване ще покаже съществени проблеми на образователната система, коментираха в студиото на "Още нещо" по NEWS7 Мария Донкова от фондация "Пайдея" и цветан Цветански от Центъра за образователни инициативи.

И двамата призоваха за прозрачност на резултатите и истински анализ, защото това, което сега идва от Министерството на образованието, са късчета информация.

Не може да научаваме само кои са първите 10 и последните 10, а всички останали над 1000 училища – те също искат да видят къде са в тези резултати.

Има и друг проблем. Тази година завършват родените през 1995 – 96 г. Тогава са се раждали по 72 хил. деца, на матура се явиха 54 хил. Къде са останалите 18 хил. - отпаднали са от образователната система или изобщо от държавата, попитаха гостите.

Според тях, за да се случи промяната, е необходим човек визионер, който да смее да направи умни и смели реформи. Промените, касаещи образованието, да са на първо място по важност след държавния бюджет и да са обезпечени финансово. Иначе нищо няма да се промени.

Най-четени
В момента:
Тайни от миналото
08:00
08:10
Създаването на нова Земя
09:00
09:10
Южният Пасифик