понеделник - петък, 10:00 - 11:30

Зависимостта към дрога е симптом, а не само болест

Рейтинг:
0 2
Не съм видял 15-16 годишно дете да развие наркотична зависимост в нормално семейство, заяви Желяз Турлаков

Между 30 и 40 хил. са хората в България, които употребяват хероин. Тенденцията е за застой и намаляване на техния брой. Около 300 хил. души обаче ежедневно приемат психоактивни вещества и като цяло се отчита ръст в употребата на синтетични наркотици.

Преди няколко години не ни вярваха, че амфетаминовата вълна от Европа застига България. Сега обаче тя е факт и деца на по 12-13-14-годишна възраст вече имат опит с употребата на алкохол, марихуана и амфетамини.

Това заяви в предаването "Още нещо" по NEWS7 Желяз Турлаков от Терапевтичен център "Ново начало". Той беше на гости заедно с излекувалия се Михаил Пенчев, за да говори за различните видове наркотична зависимост, възможностите за превенция и лечение.

По думите на Турлаков амфетамините са заместващият и по-евтин вариант от скъпия кокаин. Неговото действие е подобно, "вдигащо", създаващо еуфория и даващо енергия. Това се харесва на младите хора и е форма на бягство от реалността.

Как се стига до зависимост

Държавата няма ясна позиция и не прилага системна политика, включваща превенция и лечение. Турлаков е на мнение, че семейството прехвърля отговорността на училището, училището на семейството и порочният кръг се затваря.

Двамата гости бяха категорични, че когато се стигне до употреба на наркотици, обикновено това означава, че сме закъснели да разпознаем назряващ проблем. Не съм видял 15-16-годишно дете да развие наркотична зависимост в нормално семейство, заяви Турлаков.

Употребата на наркотици е симптом за проблем с личността на самия човек – как се чувства, как се себеизразява, дали има ниска или висока самооценка. Тези неща се сформират в семейството. Има много хора, които са опитали наркотици, но не са станали зависими.

Как да предпазим децата си

Не може през 2014 г. да си мислим, че наркотиците са нещо далеч от нас, което не ни засяга. Трябва да се говори с децата честно, открито, без табута и заобикалки, без предразсъдъци, без наказания. Не игнорирайте децата си. Прекарвайте повече време с тях, познавайте ги, зачитайте ги, бъдете по-демократични, разбирайте ги.

Изключително важно е да не се бяга от проблемите, а да се наричат нещата с истинските им имена. Доказано е, че наказанията не работят. Трябва да има доверие в семейството – именно недоверието е една от причините за появата на тези проблеми.

Проблемът на зависимия човек не е самото вещество или неговото количество, а загубата на контрол над поведението и живота му вследствие на употребата. В един момент стигаш до точката на пречупване и разбираш, че не можеш да упражниш контрол и да правиш съзнателен избор кога и колко употребяваш.

Най-четени
В момента:
Мегастроежи
01:40
Наука за половете
02:30
03:20
Безсмъртните
04:15
Еволюцията на огнестрелните оръжия