понеделник - петък, 10:00 - 11:30

Подготовката за летния туристически сезон започна

Рейтинг:
2 0
Освежават се хотели, набира се персонал, подобрява се инфраструктура

Подготовката за сезон 2014 е в разгара си. Освежават се хотели, подобрява се инфраструктурата, набира се персонал.

От 1 юни в комплекса Слънчев бряг влизат в сила пропускателният режим, синята зона и определената от акционерното дружество транспортна схема.

В най-големия летен курорт ще има 300 легални таксита, 30 файтона и 350 триколки. Броят на издадените разрешителни за атракциони е колкото миналата година.

"През последните две години може да се похвалим с много добър туристически сезон. Във високата част на сезона може да кажем, че комплексът е на 100% пълен", казва изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров.

Собствениците на хотели и други туристически обекти обаче алармират за сериозен проблем с недостига на персонал.

"Качественият персонал замина за чужбина. Тук останаха хора, които ги обучаваме всяко лято и това ни затруднява. Ако искаме по-сериозен персонал, трябват по-високи заплати. Това зависи от туристите, които привличаме", коментира хотелиерът Георги Николчев.

А в Несебър махат сергиите. От това лято влиза в сила нова наредба за търговията на открито, която е изготвена по препоръка на ЮНЕСКО, според която се забранява поставянето на съоръжения около паметниците на културата, пред търговските обекти, както и по стените и оградите на къщите в старата част на града. Хората там отвориха за търговия дворовете си, разбивайки дуварите.

"Хората на бунт се вдигат, защото с това се препитаваме, няма нищо друго", казва Ваня Калудова.

Иначе, в най-големия летен комплекс вече има 6500  австрийски пенсионери, които ще почиват в Слънчев бряг през април и май. Групите ще се сменят всяка седмица.

Австрийските пенсионери не се оплакват от обслужването на персонала, но признаха, че инфраструктурата ни "куца". Най-впечатлени са от българската храна и от фолклора.

Най-четени