понеделник - петък, 09:00 - 12:00

Шивашко предприятие дава работа на стотици в Дулово

Рейтинг:
35 5
Във фабриката в момента работят 230 служители, 150 от които са пряко ангажирани в производството

Някак тихо и без много шум, в община Дулово германски предприемач реализира най-сериозната инвестиция от години насам – шивашко предприятие, даващо хляб на стотици безработни в региона и изнасящо готова продукция за едни от най-авторитетните производители на маркови дрехи в света.

Допреди година никой не е очаквал, че малкият шивашки цех в с. Руйно ще прерасне в супермодерно предприятие и ще даде надежда и сигурност на местните хора. Всъщност това е първият производствен обект от такъв мащаб, който се открива през последните години в област Силистра на фона на неспирния процес на съкращения на работници и затваряне на фирми.

Във фабриката в момента работят 230 служители, 150 от които са пряко ангажирани в производството – шивачи и гладачи. Служебен транспорт всеки ден води на работа хора от 15 населени места в района. През май предстои да бъде разкрита още една шевна линия, където ще работят около 50 шивачи и гладачи, ще бъдат разкрити и още работни места за спомагателен и ръководен персонал.

Най-големият проблем за шивашките фирми в региона обаче е липсата на квалифицирани шивачки. Тук също идват жени не само без подобна квалификация, но често и въобще без трудови навици при работодател. За тази цел в предприятието са създали собствено училище с методика, разработена специално за тях. Амбицията на ръководството е да стане една от модерните шивашки фабрики в Европа.

Безработицата в селата наоколо е над 80%. Малцина са си намерили работа в кметства, кооперации или в Дулово и Главиница. За прехраната си населението години наред е разчитало на животните, тютюна и дребно земеделие. Затова оценяват възможността, която им предлага предприятието.

Там всеки час извънредна работа се заплаща допълнително, а работниците получават отделно към заплатата си всеки месец и ваучери за храна от 60 лв. – всъщност най-високият размер, определен от финансовото министерство.

добави коментар