понеделник - петък, 17:00 - 19:00

За или против втората работа на служителите на МВР

Рейтинг:
11 2
951 0
Очаква се и военните да поискат подобна промяна

Полицаите вече ще могат да се трудят и в извънработно време. Това става ясно от проектозакона за МВР, който тези дни ще бъде публикуван за обществено обсъждане. Ще могат да бъдат еднолични търговци, съдружници в търговски дружества, управители, прокуристи, ликвидатори или синдици, да извършват търговска дейност, да работят на трудов или граждански договор.

В чл. 156, ал. 3 на проекта първоначално е посочено, че извършванeто на посочените по-горе дейности е несъвместимо със службата в МВР. Но в ал. 5 на същия член 156 се допълва, че полицаите могат да осъществяват тези дейности при ред и условия, определени с наредба на министъра на вътрешните работи.

Полицейските профсъюзи от години настояват да им се разреши да работят допълнителна работа, извън служебното им правоотношение. Синдикалистите смятат, че могат да работят като преводачи, строители, фаянсаджии или каквато и да е надомна работа. Но не и охранители, каквато практика имаше в зората на демокрацията. В проекта е записано още, че няма пречка служителите на МВР да притежават акции от търговски дружества.

Други предложения в Закона за МВР:
- гл. секретар на МВР да се избира за срок от 5 години. Досега за тази длъжност нямаше мандат.
- Въвежда се изискване за 9-годишен професионален стаж в службите. Ще се  избира от правителството по предложение на вътрешния министър.

Дискусия по предложенията в студиото на NEWSROOM проведоха  Красимир Янков, депутат от Коалиция за България и зам.- председател на комисията по вътрешна сигурност, Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи и Валентин Попов, председател на синдикалната федерация на служителите в МВР.

Синдикалистите не смятат, че една подобна промяна трябва да бъде за сметка на орязване на привилегиите.

добави коментар
В момента:
Galileo
05:35
Пътуване със CNN
06:00
Въпрос на гледна точка
06:30
Новини