Протест

Украйна преговаря с ЕС за доставките на газ

Рейтинг:
0 1
Европейски компании са готови да доставят газ на Киев

Украинска делегация ще преговаря в Брюксел за организирането на реверсивни доставки на газ. Очаква се Европейският съюз (ЕС) да отпусне на Украйна нов транш от 500 млн. евро. На фона на тази визита "Газпром" готви втори съдебен иск срещу "Нафтогаз", предупреди директорът на руския енергиен гигант Алексей Милер.

Вторият съдебен иск срещу "Нафтогаз" в Международния арбитражен съд в Стокхолм ще е за 18 млрд. долара. Според Милер украинската държавна газова компания не е платила изцяло сметката си за "синьо гориво" за 2012 и 2013 г.

Вчера (16 юни) "Газпром" сезира трибунала в Стокхолм с искане "Нафтогаз" да погаси задължения в размер на 4,5 млрд. долара. Малко по-късно "Нафтогаз" на свой ред подаде в арбитражния съд жалба срещу руския концерн за 6 млрд. долара. Руско-украинските газови преговори с посредничеството на ЕС не дадоха резултат.

В следствие на това Русия преустанови снабдяването на Украйна със "синьо гориво". Шефът на "Нафтогаз"-Украйна Андрий Коболев заяви, че на страната сега й предлагат евтин газ – 320 долара за 1000 куб. м. Това са европейски компании, които разполагат с ресурса и са готови да го доставят на Украйна, обясни Коболев.

Той припомни, че в момента украинската страна работи в тази посока с немската компания RWE и френската "Газ дьо Франс", но има предложения и от други страни. По думите му "Нафтогаз" се надява да си осигури газ от Словакия през септември тази година.

3,2 млн. лв. джакпот за четвъртък
Натрупаният джакпотът във второ теглене на играта 6/49 за четвъртък, 23 октомври, се очаква да...
Дрифтът става все по-популярен у нас
Най-новата мода в автомобилните спортове у нас - дрифтът, печели все повече последователи. Какво е...
Стотици българи искат "да бъдат забравени" от Google
Стотици българи искат да се възползват от правото "да бъдат забравени" от популярната търсачка...
Папа Павел VI беше обявен за блажен
Папа Павел VI беше обявен за блажен. Това стана на церемония във Ватикана водена от настоящия папа...
Хиляди се поклониха пред мощите на Иван Рилски
Днес Православна църква почита св. Иван Рилски Чудотворец. Всяка година на 19 октомври, хиляди хора...