Протест

Украйна преговаря с ЕС за доставките на газ

Рейтинг:
0 1
Източник: Thinkstock/Guliver Photos
Европейски компании са готови да доставят газ на Киев

Украинска делегация ще преговаря в Брюксел за организирането на реверсивни доставки на газ. Очаква се Европейският съюз (ЕС) да отпусне на Украйна нов транш от 500 млн. евро. На фона на тази визита "Газпром" готви втори съдебен иск срещу "Нафтогаз", предупреди директорът на руския енергиен гигант Алексей Милер.

Вторият съдебен иск срещу "Нафтогаз" в Международния арбитражен съд в Стокхолм ще е за 18 млрд. долара. Според Милер украинската държавна газова компания не е платила изцяло сметката си за "синьо гориво" за 2012 и 2013 г.

Вчера (16 юни) "Газпром" сезира трибунала в Стокхолм с искане "Нафтогаз" да погаси задължения в размер на 4,5 млрд. долара. Малко по-късно "Нафтогаз" на свой ред подаде в арбитражния съд жалба срещу руския концерн за 6 млрд. долара. Руско-украинските газови преговори с посредничеството на ЕС не дадоха резултат.

В следствие на това Русия преустанови снабдяването на Украйна със "синьо гориво". Шефът на "Нафтогаз"-Украйна Андрий Коболев заяви, че на страната сега й предлагат евтин газ – 320 долара за 1000 куб. м. Това са европейски компании, които разполагат с ресурса и са готови да го доставят на Украйна, обясни Коболев.

Той припомни, че в момента украинската страна работи в тази посока с немската компания RWE и френската "Газ дьо Франс", но има предложения и от други страни. По думите му "Нафтогаз" се надява да си осигури газ от Словакия през септември тази година.

Безумие - глобиха сакат просяк с 300 лв.
Пловдивските власти глобиха с 300 лв. гражданина Иван Димитров, защото просил пари до църква,...
Доктор Ху си пада по садо-мазо (СНИМКИ)
Звездата от британския сериал "Доктор Ху" Мат Смит си пада по садо-мазо изпълнения в...
Атрактивна авиопрограма по повод 102 годни ВВС
След половин час на летище "Враждебна" в столицата започва грандиозно авиошоу по повод 102-ата...
Кафене сервира отпадъци на клиентите си
Кафене предлага храни и напитки, взети директно от отпадъците на супермаркетите или ресторантите,...
Гневни реакции след шега с ебола
Шегата, която пътник в американски самолет си направи, като заяви, че има ебола, предизвика вълна...