Протест

Лекарите поискаха мерки за намаляване на дефицита в НЗОК

Рейтинг:
1 1
Много болници в София обаче не участваха в протеста на колегите си

Българските лекари подкрепиха недоволството на европейските си колеги. Те напуснаха работните си места за няколко минути и поискаха мерки за намаляване на дефицита в Здравната каса и ясни правила за финансиране на системата.

Повечето големи държавни и общински болници в София обаче не участваха в протеста. По обяд лекарите от столичната Пета градска болница спряха работа, защото са недоволни от недофинансирането на българската и европейските здравни системи.

Пред "Пирогов" протестиращите бяха значително по-малко. Исканията им са насочени предимно към проблемите в родното здравеопазване - да няма лимитиране на средствата за болни.

Александровска болница се разграничи от протестите. Оттам обаче поискаха оставката на шефката на Здравната каса Румяна Тодорова. Причината - неясните правила за изплащане на надлимитната дейност и изненадващите проверки в болниците по Гергьовден.

"Поведението на касата е геноцид. Геноцид към българското здравеопазване. Как да връщаме пациенти, като половината клошари са тук през вечер", коментира проф. Виолета Димитрова, председател на Съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска".

Управителят на Здравната каса не пожела да се срещне с екпа ни. От Лекарския съюз повториха, че са готови на национални протести, ако до края на месеца не се вземат мерки за закърпване на дупката в бюджета на НЗОК.

Путин иска Европа да погаси газовия дълг на Украйна
Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения...
Преговорите между ГЕРБ и "Атака" пред провал
Има вероятност разговорите между ГЕРБ и "Атака" утре (18 октомври) да не се проведат. Причината е,...
Ал Пачино отново на Бродуей
Ал Пачино ще се завърне на Бродуей следващата година, за да участва в постановка на пиеса от Дейвид...
Лео ди Каприо дари $ 2 млн. за опазване на океаните
Леонардо ди Каприо отново показа, че сърцето му е голямо и когато става въпрос за благотворителност...
Ким Чен-ун - доказано жив
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун с втора публична поява в рамките на една седмица. Ръководителят...