Протест

Лекарите поискаха мерки за намаляване на дефицита в НЗОК

Рейтинг:
1 1
Източник: БГНЕС
Много болници в София обаче не участваха в протеста на колегите си

Българските лекари подкрепиха недоволството на европейските си колеги. Те напуснаха работните си места за няколко минути и поискаха мерки за намаляване на дефицита в Здравната каса и ясни правила за финансиране на системата.

Повечето големи държавни и общински болници в София обаче не участваха в протеста. По обяд лекарите от столичната Пета градска болница спряха работа, защото са недоволни от недофинансирането на българската и европейските здравни системи.

Пред "Пирогов" протестиращите бяха значително по-малко. Исканията им са насочени предимно към проблемите в родното здравеопазване - да няма лимитиране на средствата за болни.

Александровска болница се разграничи от протестите. Оттам обаче поискаха оставката на шефката на Здравната каса Румяна Тодорова. Причината - неясните правила за изплащане на надлимитната дейност и изненадващите проверки в болниците по Гергьовден.

"Поведението на касата е геноцид. Геноцид към българското здравеопазване. Как да връщаме пациенти, като половината клошари са тук през вечер", коментира проф. Виолета Димитрова, председател на Съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска".

Управителят на Здравната каса не пожела да се срещне с екпа ни. От Лекарския съюз повториха, че са готови на национални протести, ако до края на месеца не се вземат мерки за закърпване на дупката в бюджета на НЗОК.

На война с етническата престъпност
Спешни мерки за справяне с етническата битова престъпност. Това е една от важните задачи, които...
Вот на доверие в Гърция
Гръцкият парламент гласува доверие на правителството на премиера Андонис Самарас. Вотът на доверие...
Мерят температурата на пристигащите от Африка в Ню Йорк
Днес следобед се очакват пълните резултати от тестовете в Германия, които ще установят дали...
Поредна екзекуция на журналист
Групировката Ислямска държава уби иракски журналист, брат му и още двама цивилни в село северно от...
Бебе лъвче радва посетителите на зоопарка в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....