Протест

Китай ще забрани банките да ползват сървъри на IBM

Рейтинг:
0 0
Източник: Getty Images/Guliver Photos
Причината - възможен шпионаж от страна на САЩ

Китайското правителство настоява местните банки да премахнат ползваните от тях сървъри от висок клас, произведени от американския технологичен гигант International Business Machines (IBM). Властите във втората по големина световна икономика ще настояват сървърите да се заменят с местна марка, а причината е възможен шпионаж от страна на САЩ.

Държавните институции, включително Китайската народна банка и Министерството на финансите, в момента проверяват дали зависимостта на търговските банки в Китай от сървърите на IBM компрометира финансовата сигурност на страната, предаде "Блумбърг", позовавайки се на "хора, запознати с въпроса". Те са пожелали анонимност, защото информацията все още не е оповестена публично.

Евентуалната забрана се разглежда като отмъщение, след като американски прокурори обвиниха петима китайски военни офицери, че са прониквали в компютрите на американски компании и по този начин са крали фирмени тайни.

Резултатите от сегашната проверка на правителството ще бъдат представени на работна група по въпросите на сигурността в интернет, водена от президента на Китай Си Дзинпин, обясняват двама от източниците.

Говорителите на големите китайски търговски банки засега се въздържат от коментар.

Продажбите на американски технологии в Китай са изправени пред все по-сериозна заплаха след разкритията на Едуард Сноудън за шпионската програма на американската Национална агенция за сигурност. Анализатори изчисляват, че продажбите на информационни и технологични продукти в Китай ще се увеличат с 11% до 125 млрд. долара през тази година.

Бизнесът и на други щатски технологични корпорации, сред които и Microsoft, също изглежда застрашен. По-рано този месец от софтуерния гигант завиха, че са "изненадани" да научат, че китайските власти са изключили операционната система Windows 8 от предстояща правителствена покупка на нови компютри. Китай е най-големият пазар за персонални компютри в света.

През януари IBM обяви, че ще продаде своя бизнес с производството на нисък клас сървъри на базираната в Пекин Lenovo. Стойността на сделката е 2,3 млрд. долара. Сделката обаче трябва да бъде одобрена от регулаторните органи.

Путин иска Европа да погаси газовия дълг на Украйна
Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения...
Преговорите между ГЕРБ и "Атака" пред провал
Има вероятност разговорите между ГЕРБ и "Атака" утре (18 октомври) да не се проведат. Причината е,...
Ал Пачино отново на Бродуей
Ал Пачино ще се завърне на Бродуей следващата година, за да участва в постановка на пиеса от Дейвид...
Лео ди Каприо дари $ 2 млн. за опазване на океаните
Леонардо ди Каприо отново показа, че сърцето му е голямо и когато става въпрос за благотворителност...
Ким Чен-ун - доказано жив
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун с втора публична поява в рамките на една седмица. Ръководителят...