Подкрепа за комисията, разследваща срещите на президента с EВН

Рейтинг:
5 2
След Бареков и Сидеров призова всички парламентарни групи за подпис

Създаването на парламентарна анкетна комисия, която да разследва срещите на държавния глава Росен Плевнелиев с представители на ЕВН, набира все повече поддръжници сред депутатите.

Независимият депутат Румен Йончев, чиято партия Земеделски народен съюз (ЗНС) е в коалиция с "България без цензура", вече събира подписи за създаване на комисията. От парламентарната трибуна Волен Сидеров даде категоричната си подкрепа за тази комисия и призова и другите парламентарни групи да сложат подписи под искането.

В основата на разследването на Анкетната комисия ще бъде дали президентът застрашава националната сигурност със срещата си с ръководството на EВН във Виена.

"За нас тази среща е извън дневния ред на българското общество и без да е ясно какви ангажименти е поел президентът на нея. Тя, според нас, застрашава националната и енергийната сигурност на страната, влиза в противоречие с конституционните правомощия, които президентът има", обяви Бареков.

По думите му Плевнелиев влиза в противоречие с образа на държавен глава, който трябва да пази националните интереси, като вместо това ги накърнява и може би ги продава.

"Ако Плевнелиев е нарушил законите на страната, трябва да бъде даден на прокуратурата, да отиде на съд, на импийчмънт и да бъдат обявени предсрочни президентски избори", категоричен беше лидерът на "България без цензура".

Той изброи и фактите, които трябва да попаднат във фокуса на анкетната комисия: "Има ли връзка между Плевнелиев, Прокопиев и фирмата "Булброкърс", която извършва консултацията по приватизацията на миноритарния дял на EВН по времето на Бойко Борисов. Пазарната цена, според Стоян Мавродиев, шеф на комисията за финансов надзор, е около два пъти по-висока от реалната сума, за която са продадени миноритарните дялове - тоест 88 млн. лв. Тук става много съмнително къде е отишла една комисиона от около стотина милиона лева", посочи още Бареков.

Според него по-големият проблем обаче бил, че 24 часа след срещата на Плевнелиев с втория човек в йерархията на EВН Щефан Шишковиц, компанията заплаши, че ще заведе иск срещу българската държава за колосалната сума от 1 млрд. Бареков настоя Плевнелиев лично да отиде в парламента и да даде отговор на тези въпроси: "Той не е свещена крава, че депутатите да не смеят да го извикат, за да му зададат няколко въпроса".

Вече е готов и текстът на жалбата до Конституционния съд с искане указът на Плевнелиев за разпределение на квотите в ЦИК да бъде отменен. БСП търси подкрепата на ДПС и "Атака" за внасянето й. В началото на следващата седмица ще бъде свикано и извъредно заседание на правната комисия, на което ще се обсъдят предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс.

 

добави коментар
Huntur
Huntur
Трябва да даде обяснение за контактите си с ИВН, че те май май нещо...
Huntur
Huntur
Да излезе президента да обясни!
Huntur
Huntur
Eбати мишоците!
преглед на всички коментари (4)
Първа среща на Елизабет II с папа Франциск
Британската кралица Елизабет II пристигна във Ватикана за среща с папа Франциск. Това е първата...
На кафе в Буенос Айрес – в световното културно наследство
"Да пийнем по кафе?". Този въпрос предшества много срещи в Буенос Айрес, известен с баровете и...
3 април
София
В момента
Облачно
12°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 6°C
Max: 18°C
Утре
Разкъсана облачност
Min: 6°C
Max: 21°C
3 април
На 3 април 1879 г. Учредителното събрание във Велико Търново избира София за столица на Княжество България. Предложението е на Марин Дринов. Мотивите...