Регистрираните носители на ХИВ в страната са 1889

Рейтинг:
0 0
Делът на хомосексуалните сред новите случаи е най-голям

Отбелязваме Международния ден за съпричастност към жертвите на СПИН. 1889 са регистрираните серопозитивни българи до 12 май тази година, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

От началото на 2014 г.  са регистрирани нови 59 серопозитивни лица. Новооткритите случаи при мъжете са значително повече в сравнение с жените - 43 срещу 16. Географското разпространение на регистрираните случаи на ХИВ показва, че по-голямата част от тях са концентрирани предимно в големите градски райони като София - 30 души, Пловдив - шестима, в област Стара Загора - четирима, в областите Бургас, Пазарджик, Русе, Видин, Габрово и Хасково - по двама.

Като основна уязвима група особено през последните две години се очертават мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, които от началото на тази година са 25 лица (46%). По отношение на другата уязвима група - лицата употребяващи интравенозни наркотици, данните показват, че броят на новорегистрираните намалява, от началото на годината са петима (9%). Тази година близо 21% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.

През първото тримесечие на тази година са се изследвали 65 хил. души. В момента на специализирано наблюдение за лечение на пациенти с ХИВ и СПИН са 900 души. По данни на Инфекциозна болница през 2013 г. починалите от коварната болест са 33-ма.

Министерството на здравеопазването припомня, че СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в кръвта, семенната течност, влагалищния секрет и майчината кърма.

Има три начина за предаване на ХИВ: полов - при попадане на сперма или вагинален секрет на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на сексуалния партньор (най-често при сексуален контакт без презерватив); кръвен - при попадане на кръв на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на неинфектиран (най-често при използване на замърсени с инфектирана кръв инструменти за инжектиране от инжекционно употребяващите наркотици лица); от заразена майка на новородено - по време на бременност, раждане и кърмене.

Начините за предпазване от ХИВ инфекцията са: постоянни и верни партньори с проверен ХИВ статус. Избягване на случайни сексуални контакти. Използване на презерватив при всеки сексуален контакт. Въздържание. Избягване на употребата на общи игли и спринцовки. Профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новороденото.

Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване. Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ и потърсете навременна медицинска помощ.

Вижте щерката на мистър Бийн (снимка)
Популярният британски актьор Роуън Аткинсън, известен най-вече с ролята си на Мистър Бийн, показа...
Птица фиш се засели в Атанасовското езеро
Птица фиш за първи път гнезди в България. Орнитолози са засекли женска с нелетящо малко да се храни...
Ретро ритъм на морето с The Smugglers Collective
Tози петък, 11 юли, от 23:00 ч., Свети Влас ще бъде изпълнен със забавна и романтична винтидж...
Бяла лястовица донесе надежда край границата
Бяла лястовица зарадва с появата си жителите на боляровското село Крайново. Първи я е забелязал...
Актуализират бюджета на Здравната каса
Предложението за актуализация на парите за здраве тръгва към Министерския съвет (МС). Това става...