Ексклузивно: Мъж се барикадира и откри стрелба в Лясковец

Рейтинг:
25 16
Източник: БГНЕС
Един спецполицай е загинал, а други трима са ранени

Мъж се барикадира в къщата си и откри огън в Лясковец. Убит е един спецполицай. Според местни жители барикадиралият се мъж има психически отклонения. За NEWS7 кметът на града д-р Ивелина Гецова потвърди, че мъжът се казва Петко Савов и вероятно е с психични отклонения.

Трима полицаи са ранени, двама от които тежко. Те са оперирани и са без опасност за живота, раните и на тримата се обработват, потвърди за TV7 и NEWS7 д-р Стефан Филев, директор на лечебното заведение.

Групата спецполицаи е от София. Според източници на TV7 и NEWS7 убитият полицай е работел в столичното звено за борба с тероризма, но е родом от Велико Търново.

 

Източник: БГНЕС


Операцията се ръководи от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. На място има снайперисти.

В района има линейки и противопожарни автомобили. Създаден е кризисен щаб. В радиус 1 км от мястото на инцидента не се допускат хора. Центърът на града и подходите към дома на Петко Савов са отцепени от специални части. Газоподаването към района е прекъснато, поетапно се спира и към останалите райони в града. Спряно е и електрозахранването в района.

По думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров срещу Петко Савов има образувано досъдебно производство за незаконно притежание на оръжие и закана за убийство. Той от 2010 г. се е барикадирал с бойния арсенал, отказвайки да го предаде, и многократно е заплашвал да стреля по децата в училището.

Лазаров пристигна на място. Там има и автомобил с маскирани полицаи, които се очаква да нахлуят в дома на Савов. Екипи на жандармерията и на отряда за борба с тероризма също пристигнаха в Лясковец. Четирима психолози преговарят със Савов.

В малките часове на нощта органите на реда са щурмували къщата на Петко Савов, за да конфискуват боен арсенал. Тогава той открил стрелба по полицията с пушка за отстрелване на диви прасета.

Савов е на 53 години, бивш бизнесмен. Той живее на първия етаж в триетажна кооперация със 76-годишната си майка, която се грижи за него. Домът им се намира на 600 м от едната от двете сгради на СОУ "Максим Райкович". Говори се, че Савов от няколко години не е излизал от дома си. Той е стрелял през прозореца на къщата. По непотвърдена информация в мазето си съхранява и бомби и има опасност да се самовзриви.

Отново по непотвърдена информация Савов е минирал района около сградата, в която живее. Говори се и че на втория етаж в триетажната кооперация има майка с дете, която е блокирана в сградата и не може да бъде изведена.

За Петко Савов се е знаело още от 2010 г. Тогавашният директор на областната дирекция на полицията във Велико Търново комисар Живко Коцев, който беше назначен от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, преди две години е отказал да проведе акция, тъй като имало опасност от инцидент.

Този човек се е готвел за война, минирал е района – затова спецполицаите не атакуват.

Неофициален източник твърди, че той не понася деца. Къщата му обаче се намира срещу училището в Лясковец и много пъти от там са пращали писма с искания той да не бъде допускан да наближава сградата. Според местни жители той многократно е бил агресивен към децата и ги е замервал с празни стъклени буркани. Той през последните три месеца е изпратил шест писма към училището заради шума, който децата вдигали, и заплашвал директора, че ще открие огън по тях с трите ловни пушки, които притежава. Настоявал децата да минават покрай къщата му само под строй и в присъствието на учители.

Последната заплаха е изпратена на 25 февруари. Тогава той написал "Внимавай, защото знаеш, че съм ловец". Именно тази заплаха изплашила директора и той се обърнал към полицията.

Директорът на учебното заведение Николай Кожухаров многократно е сигнализирал до полицията и след поредната заплаха била организирана акция за изземването на оръжията му. Именно при нахлуването на спецполицаите тази сутрин е започнала стрелбата.

Днес в учебното заведение няма да има занятия и учениците са върнати по домовете им. Сградата на училището е опразнена от съображения за сигурност.

 

Източник: БГНЕСГовори се, че преди седмица директорът на училището е помолил учениците да подпишат декларация, че са информирани за заплахата, че ще бъдат наранени, ако използват спортно-техническите съоръжения. Според непотвърдена информация из цялото училище са били разлепени плакати, които предупреждават децата да бъдат внимателни и да стоят далече от къщата на Савов. През последните месеци те не смеели и да играят в двора на училището от страх мъжът да не им направи нещо.

Според зрителка на TV7 и NEWS7 стрелбата в района между СОУ "Максим Райкович" и поликлиниката е започнала още от 5:55 ч. Чували се викове "Петко, предай се" и изстрели.

Очаквайте подробности в новините на TV7 и NEWS7! Вижте снимки от мястото на инцидента в галерията на NEWS7.

добави коментар
Никол
Никол
това беше наистина лош ден за нашият град
Sergei
Sergei
Възмутен съм от журналиста на TV7, който днес следобед изрече в ефира на телефизията, за която коментира събитието от темата - думи, които са от правомощието на прокурор! Не може Уважаваща медия, да създава предпоставки за преднамереност, като са слага клеймото - ето го убиеца! Възмутен съм и нека съвета за електронни медии се сезира, за да няма насъскване на общественото мнение в една посока! С уважение към обществеността, която все пак е допуснала случването на този скръбен инцидент от днес, чието решение можеше да се отрие през предходните няколко години! Сергей Иванов
Георги
Георги
Цяло село се събрало на мегдана да гледа сеир...
преглед на всички коментари (5)
Новият сръбски премиер обещава мащабни промени
Бъдещият премиер на Сърбия Александър Вучич обеща мащабни структурни промени до края на лятото. Те...
Ръст на новите регистрации на коли в ЕС
Броят на новите регистрации на автомобили в ЕС, което е ключов индикатор за икономическото...
19 март
София
В момента
Облачно
10°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 5°C
Max: 21°C
Утре
Слънчево
Min: 3°C
Max: 17°C
19 март
На днешния ден през 1958 г. в Страсбург е открито първото заседание на Европейския парламент. Това е единствената институция на Европейския съюз,...