Протест

Д-р Ленков: НЗОК отклони 2,5 млрд. лв. за 4 г.

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС

Здравната каса е отклонила около 2,5 млрд. лв. към фискалния резерв на държавата, вместо да ги използва за здравеопазване. Средствата са от здравни осигуровки, постъпили над планираното през последните четири години.

 

Това заяви във "Факторът Кошлуков" д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз. В същото време и медици, и пациенти страдат от липсата на средства и недофинансирането на клиничните пътеки.

Д-р Ленков и другият гост на Емил Кошлуков – адвокат Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК, се обединиха около тезата, че в момента не се работи за пациентите, а основната идея е да се правят икономии.

 

В страната ни няма действаща система за оценка на медицинските грешки, а по права и задоволеност на гражданите заемаме последните места в класациите. Вече 11-а година не може да заработи и Законът за правата на пациентите, който да им гарантира Фонд за обезщетение при грешка, каквато е европейската практика.

 

Сега недоволните са принудени да водят съдебни дела.  Българите не могат да се възползват и от възможността за лечение в други страни членки на ЕС. Причината е, че първо трябва да получат разрешение от НЗОК и да преминат през цялата бюрокрация там. Освен това Здравната каса плаща на чуждата болница по родните цени.

 

Разликата, която често е няколко хил. евро, се поема от пациента.   Според гостите една от причините за недобре работещата система е начинът за назначаване на управителя. Той се определя от политическото мнозинство в парламента и така превръща институцията в държавна, а не в обществена. Касата се оказва придатък на финансовото министерство. Гостите смятат, че по-добрият вариант е да я управлява финансист, а не лекар.

20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....
Facebook принуди 114-годишна да излъже за възрастта си
114-годишна американка излъга за възрастта си, за да си направи Facebook профил. Причината -...