Протест

Д-р Ленков: НЗОК отклони 2,5 млрд. лв. за 4 г.

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС

Здравната каса е отклонила около 2,5 млрд. лв. към фискалния резерв на държавата, вместо да ги използва за здравеопазване. Средствата са от здравни осигуровки, постъпили над планираното през последните четири години.

 

Това заяви във "Факторът Кошлуков" д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз. В същото време и медици, и пациенти страдат от липсата на средства и недофинансирането на клиничните пътеки.

Д-р Ленков и другият гост на Емил Кошлуков – адвокат Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК, се обединиха около тезата, че в момента не се работи за пациентите, а основната идея е да се правят икономии.

 

В страната ни няма действаща система за оценка на медицинските грешки, а по права и задоволеност на гражданите заемаме последните места в класациите. Вече 11-а година не може да заработи и Законът за правата на пациентите, който да им гарантира Фонд за обезщетение при грешка, каквато е европейската практика.

 

Сега недоволните са принудени да водят съдебни дела.  Българите не могат да се възползват и от възможността за лечение в други страни членки на ЕС. Причината е, че първо трябва да получат разрешение от НЗОК и да преминат през цялата бюрокрация там. Освен това Здравната каса плаща на чуждата болница по родните цени.

 

Разликата, която често е няколко хил. евро, се поема от пациента.   Според гостите една от причините за недобре работещата система е начинът за назначаване на управителя. Той се определя от политическото мнозинство в парламента и така превръща институцията в държавна, а не в обществена. Касата се оказва придатък на финансовото министерство. Гостите смятат, че по-добрият вариант е да я управлява финансист, а не лекар.

Джоли стана почетна дама на британската кралицата
Анджелина Джоли прие титлата почетна дама на британската кралица Елизабет. Отличието се дава на...
Протест срещу застрояването на Карадере
Протест на природозащитни организации срещу строеж в местността Карадере пред президентството....
Алкохолно натравяне убило британеца в Скопие
Смъртта на британеца, починал в Клиника за инфекциозни заболявания в Скопие, може да е настъпила от...
Ислямска държава вербува млади момичета във Facebook
Повече от 12 000 души може да загинат, ако Ислямска държава превземе Кобане. Това предупреди ООН и...
Труп изплува след наводненията в Генуа
Един човек загина при наводнения в италианския град Генуа. Пороите, предизвикани от силни бури,...