Протест

Трансплантирани пациенти живеят в "Параграф 22"

Рейтинг:
4 2
Касата уж осигурява лекарства, които обаче не фигурират на пазара, и хората трябва да доплащат от джоба си за заместители

Животоспасяващи лекарства за трансплантирани хора, които трябва да са безплатни, не се продават в аптеките. Така, за да поддържат живота си, пациентите доплащат за техни заместители. В същото време Здравната каса отговаря за плащането на препарати, които не съществуват в дистрибуторската мрежа.

Дори и лечението на трансплантиран с определен препарат да е успешно, когато Здравното министерство подпише договор за по-евтино лекарство, Касата започва да плаща за него. От март това е в сила за три препарата. Оказва се обаче, че редица фирми декларират, че ще осигуряват лекарствата, но след сключването на договора със Здравната каса това не се случва. Другият вариант е на пациента да бъде предписан нов медикамент, но не защото е по-подходящ, а защото само той се поема от Касата.

У нас трансплантираните са 500 души. След операцията те цял живот трябва да приемат имуносупресори, които поддържат задържането и функционирането на присадените тъкани. Спирането или промяната на терапията са изключително опасни – те увеличават риска от отхвърляне на трансплантирания орган.

Безплатните лекарства за трансплантирани на практика се оказват само в списъка за Здравната каса, но не и в аптеките. Така дори пациентите да искат да си ги купят, това не може да стане.

Здравното министерство признава, че трудно се договаря с фармацевтичните фирми, които нямат голям интерес, защото този пазар у нас е малък.

Пациентските организация настояват липсващите препарати да се извадят от позитивния лекарствен списък, а Касата да плаща онези, които се продават. Освен това искат фирмите, които не спазват договорите си, да влизат в черен списък.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....