Открита е част от втората черна кутия на разбилия се Airbus A320

Рейтинг:
1 1
Европа е в тридневен траур заради трагедията

Водещата световна новина - продължава издирването на части от самолета Airbus A320 на Germanwings и останки на пътниците във френските Алпи. Трагедията почерни цяла Европа, след като вчера преди обяд се разби самолет на нискотарифната германска авиокомпания със 150 души на борда.

Ден след катастрофата разследващите инцидента все още не могат да дадат отговор каква е причината за трагедията. Продължават да се появяват различни версии за случилото се, но до момента всички те са спекулативни.

Разследващите продължават огледа на мястото на трагедията. Германският министър на външните работи Франк Валтер Щайнмайер, който прелетя с хеликоптер над планинския район, описа гледката като ужасяваща. Ударът е бил с висока скорост и самолетът е раздробен на малки парчета.

Разпознаването на телата на жертвите е изключително затруднено и може да отнеме седмици. Всички близки на загиналите пасажери ще бъдат настанени в град Марсилия, където ще получават грижи от психолози и своевременна информация за хода на разследването, което се води от френските власти.

Президентът на Франция Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел и премиерът на Испания Мариано Рахой днес посетиха района на катастрофата и отдадоха почит към паметта на жертвите.

Първата черна кутия (на снимката) беше открита само няколко часа след катастрофата. На нея се съдържат само разговорите между капитана на полета и втория пилот. Устройството е частично повредено, но експертите смятат, че биха могли да извлекат записа от него. Регистраторът вече се намира в лаборатория в Париж и работата по разчитането му е започнала. Въпрос на часове е съдържанието да бъде публикувано, за да се разбере дали е имало разговор между пилотите, защото се появи информация, че са били в безсъзнание.

Открита е и част от втората черна кутия - по-точно нейната капсула, която я предпазва при удар. Но липсва самият регистратор, в който се съдържат всички технически параметри.

Най-общо версиите, по които се работи са 4, но те са спекулативни. Първата е декомпресия, при която се спускат кислородните маски. Експерти коментира, че е възможно да не е задействана системата за спускане на маските. Втората версия е пожар. Третата е техническа повреда, но тя е все по-малко вероятна. Четвъртата е терористичен акт, но тя беше отхвърлена заради малкия район, в който има отломки.

Всичко около трагедията обобщи международният редактор на TV7 и NEWS7 Пламен Пеев.

Падат лимитите в онкологиите
Падат лимитите в онкологиите, съобщи след заседанието на надзора на Здравната каса директорът й д-р...
Предлагат намаляване на таксите за пенсионните фондове
Таксите на пенсионните фондове да бъдат намалени, а възможностите за инвестиции във фирми, свързани...
Издирват двама българи в Непал
Външното министерство все още няма връзка с двама българи в Непал. Последно контакт със...
БЧК в готовност да изпрати спасители в Непал
От Българския червен кръст съобщиха, че имат готовност да изпратят спасителни екипи с кучета в...
Катаджии от Пловдив прикривали убиец на пътя
Катаджии от полицията в Пловдив са участвали в схема, чрез която е прикрит шофьор, убил човек на...