Цацаров: Няма доказателства за опит за убийство на Пеевски

Рейтинг:
2 1
Делото по случая е започнало по неотложност от МВР

Опит за незаконно проследяване, но не и за убийството на депутата Делян Пеевски. Това откри прокуратурата ден преди Софийският апелативен съд да разгледа мерките за неотклонение на тримата задържани по случая. Разследването е започнало по неотложност, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. До този момент обаче подадената от МВР информация не била потвърдена.

Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев не са подготвяли убийството на депутата Делян Пеевски. Това признаха от прокуратурата, след внимателен анализ на събраните до момента доказателства и мотивите на съдия Димитрина Ангелова, която в събота вечерта пусна тримата без никаква мярка за неотклонение.

"Според мен по делото няма каквито и да било доказателства за опит за убийство. Това трябва да си го признаем съвсем ясно. Да се поддържа такава теза означава, на чисто професионален език, да се поддържа позиция "процесуален инат" - ако ми позволите да използвам тази думи. А процесуалният инат е показал, че винаги е вреден", обясни Сотир Цацаров.

Работата на обвинението започнала след подаден сигнал от МВР. Именно оттам поискали прилагането на специални разузнавателни средства (СРС), които да заковат кандидат-убийците. След това обаче станало ясно, че в разговорите се споменава само опит за следене на Делян Пеевски.

"Искам да ви кажа, че всички действия, които са били предприети от МВР са съгласувани и са предприети под ръководството на прокуратурата. Искам да направя едно уточнение, за да не останете с грешно впечатление - всички действия на прокуратурата по отношение повдигане на обвинение на определени лица са били с основание", добави министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

"За да има убийци трябва да има убити. Слава Богу, убити няма. Следователно няма и убийци. Честно е да кажем "ние сгрешихме", вместо да кажем "има убити", призна Цацаров.

Соченият за жертва Делян Пеевски обаче продължава да твърди, че животът му бил на косъм. В понеделник, след близо двучасов разпит по обвинението за търговия с влияние, депутатът беше категоричен, че срещу него е готвен атентат.

"Всеки човек се страхува за живота си. Как ще съм бил началник на съдебната власт. Това са глупости. Ако бях такъв, надали моите убийци щяха да бъдат пуснати и днеска да съм тук, а другите да ги няма", обяви Пеевски.Заради липсата на доказателства от прокуратурата няма да поискат тримата обвинени в опита за убийство да бъдат задържани под стража.

F-16 мина над главите на посетители на авиошоу
Спиращо дъха изпълнение на пилот по време на авиошоу се размина като по чудо без инцидент във...
В Канзас ще имат пързалка, по-висока от Ниагарския водопад
Участници в ежегодните надбягвания с бикове в Испания се разминават само с леки наранявания, а...
Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара
Ако случайно търсите къде да прекарате лятната си отпуска със стил, в Ню Йорк ви очаква хотелска...
Щатската армия изпробва евтини ракети на ток
Американската армия е на път да се сдобие с революционно оръжие. То представлява установка за...
Жените в Ирак се учат как да се защитят от ИДИЛ
Динамична и напрегната остава обстановката в Ирак. Склад за производство и съхранение на химическо...