Повече от 6000 кукери на фестивала "Сурва" 2014

Рейтинг:
1 0
Над 250 международни гости се очакват на маскарадните игри в Перник

На 24 и 26 януари ще се проведе 23-ото издание на фестивала на маскарадните игри "Сурва" 2014 в град Перник. И тази година организаторите са подготвили множество интересни изненади за гостите на уникалния маскараден празник. Триметрова сурвачка XXXL ще бъде една от атракциите на мероприятието тази година.

Участие в тазгодишните игри ще вземат 6140 участници от 94 маскарадни групи от цялата страна. Тази година фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на културата. Кукери, бабугери, мечкари, сурвакари от 13 области в страната ще могат да бъдат видени в рамките на събитието.

Културното министерство тази година участва с финансиране, както и много спонсори, а предвидените разходи са 250 хил. лв., съобщи кметът на града Росица Янакиева.

Най-малкият участник, който ще се включи в маскардната фиеста, е на три години, а най-възрастният – на 86.

12 чуждестранни групи с над 250 гости се очакват да пристигнат от Китай, Индонезия, Албания, Италия, Македония, Сърбия, Украйна, Хърватска и други. Те обаче няма да участват в състезанията между съставите.

Сред гвоздеите в програмата са конкурсите за най-атрактивен маскараден оркестър и сватбарско хоро и "Фен на фестивала" – за маска на зрител. Възрастни жени от региона ще демонстрират най-добрите традиционни ястия за този край на изложба-базар "Граовска трапеза", а Ути Бъчваров ще сготви в голям казан типичното пернишко вариво. Традиционно "Сурва-Перник 2014" бе открит на 13 и 14 февруари в пернишките села Богданов дол и Дивотино с кукерски изпълнения.

Вече са подадени документите на фестивала за включване ЮНЕСКО в раздела за добри практики. Очаква се през септември комисия да се произнесе с решение.

8000 балона пресъздадоха Берлинската стена
8000 светещи балона с хелий полетяха над Берлин по случай 25-атата годишнина от падането на...
12 ранени при голям пожар в гръцки ТЕЦ
12 души са ранени при голям пожар в гръцка топлоелектрическа централа (ТЕЦ). Огънят е пламнал от...
Тънкостите за получаване на виза
Всяка година над 7000 студенти заминават на бригада в Съедините щати. Над 60% от тях след това...
И в София ще има велосипеди под наем
Нова възможност за по-лесно придвижване в София - столичната община планира да осигури велосипеди...
Изпекоха 300-килограмов суджук край Шумен
300-килограмов суджук изпекоха на скара в шуменското село Кюлевча за Фестивала на суджука и младото...