понеделник - петък, 19:30 - 20:00

Връзката между фолклористиката и отвъдното

Рейтинг:
28 2
Излезе първият енциклопедичен речник на словесния ни фолклор

Наскоро от печат излезе "Речник на термините от словесния фолклор на България". Това е първият енциклопедичен речник на нашия фолклор. В него всеки може да открие какво повече информация за "самодиви", "върколаци" и други известни понятия, широко използвани в словесния ни фолклор.

Две са популярните тези, които се застъпват, щом стане въпрос за фолклор. Едната е, че фолклорът касае единствено миналото от преди стотици години, няма нищо общо с действителността и сме длъжни да го запазим като някаква застинала форма.

Но има и друго становище, а именно, че фолклорът е витален, възприема много форми и може би съдържа истини от минали времена.

"Идеята за създаването на този труд дойде от Чехия. Безспорно, това е един амбициозен проект, в който са събрани накуп достиженията на българската фолклористика, която има 150-годишна история", сподели доц. Вихра Баева от Института за етнология и фолклористика към БАН.

Фолклористиката и отвъдното имат връзка. Неслучайно се наблюдава голям интерес към българския фолклор в съвремеността.

Чуйте повече за магиите, знанието за уроките и силата на баенето, които сподели доц Баева в предаването "Въпрос на гледна точка" по NEWS7.

Teddy
Teddy
Изучаването на фолкора е изучаване на миналото на човешкото съзнание,пътят по който сме минали.Това ни е обусловило.НО...добре е да го надрастнем...вече
Teddy
Teddy
Имаме много магьосници в България.Разчитайки и ползвайки такива методи,"занаяти" ни държи в застой.Държи ни в магията на илюзията.
Димитър
Димитър
Много интересно!Можем само да същаляваме,че не са малко по-дълги предаванията.Поздрави и весел ден :)
преглед на всички коментари (3)
Най-четени
В момента:
Египетската империя
05:05
Светът след 50 години
06:00
Секретни мисии
07:10
Секретни мисии