Д-р Ленков: НЗОК отклони 2,5 млрд. лв. за 4 г.

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС

Здравната каса е отклонила около 2,5 млрд. лв. към фискалния резерв на държавата, вместо да ги използва за здравеопазване. Средствата са от здравни осигуровки, постъпили над планираното през последните четири години.

 

Това заяви във "Факторът Кошлуков" д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз. В същото време и медици, и пациенти страдат от липсата на средства и недофинансирането на клиничните пътеки.

Д-р Ленков и другият гост на Емил Кошлуков – адвокат Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК, се обединиха около тезата, че в момента не се работи за пациентите, а основната идея е да се правят икономии.

 

В страната ни няма действаща система за оценка на медицинските грешки, а по права и задоволеност на гражданите заемаме последните места в класациите. Вече 11-а година не може да заработи и Законът за правата на пациентите, който да им гарантира Фонд за обезщетение при грешка, каквато е европейската практика.

 

Сега недоволните са принудени да водят съдебни дела.  Българите не могат да се възползват и от възможността за лечение в други страни членки на ЕС. Причината е, че първо трябва да получат разрешение от НЗОК и да преминат през цялата бюрокрация там. Освен това Здравната каса плаща на чуждата болница по родните цени.

 

Разликата, която често е няколко хил. евро, се поема от пациента.   Според гостите една от причините за недобре работещата система е начинът за назначаване на управителя. Той се определя от политическото мнозинство в парламента и така превръща институцията в държавна, а не в обществена. Касата се оказва придатък на финансовото министерство. Гостите смятат, че по-добрият вариант е да я управлява финансист, а не лекар.

Петима намушкани в първите минути на Сан Фермин
Петима намушкани е равносметката от първите минути на фестивала Сан Фермин, който започна днес в...
Мода за жени със самочувствие от "Версаче"
Версаче откри седмица на висшата мода в Париж. Шоуто беше по-бляскаво от обикновено, тъй като на...
Lady Gaga с винтидж визия
Дори когато почива, Lady Gaga, чието истинско име е Стефани Джерманота, не си губи времето....
Остава забраната за къпане на Офицерския плаж
Остава в сила забраната за къпане в зоната на Офицерския плаж край Варна. Причината е в превишените...
 Лавров представи новата си книга в НДК
Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров представи новата си книга "Между...