Йовчев: Беше грешка три комисии да заседават в 17 ч.

Рейтинг:
0 0
62 2
Нямаше заповед за атака от полицията и това се видя от всички, категоричен беше вътрешният министър

Определено беше грешка решението да се свикат заседания на три комисии в 17 ч. вчера. Това до голяма степен даде възможност и провокира протестиращите. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в ефира на TV7 и NEWS7.

Не е ясно колко са задържани след снощната блокада на парламента. Все още се преглеждат видеозаписи и най-вероятно в разултат на това ще има още задържани по-късно днес, заяви той.

По думите му напрежението пред парламента е спаднало рязко почти веднага след като от сградата са били изведени народните представители. Дотогава трудно можеше да се очаква стихване на напрежението, коментира той.

Всички видяха, че сред протестиращите имаше хора, които на всяка цена целяха да предизвикат сблъсъци с полицията, отбеляза Цветлин Йовчев и добави, че е абсолютно недопустимо който и да е да ограничи правото на народните представители да се придвижват, защото това е конституционно право на всеки бъларски гражданин.

Вътрешният министър беше категоричен, че в така създалата се ситуация е било правило решението, което той е одобрил – да бъде направен опит блокираните депутати и министри да бъдат изведени с автобус. Това предложение е дошло от хората, които ръководят операцията на място.

На фона на досегашните протести никой не очакваше, че ще има такива крайни форми на агресия, заяви Йовчев. Ако бяха преминали по начина, по който се случваха досега, нямаше да има проблем да изведем народните представители, защото не се очакваше да има хвърляне на камъни и тежки предмети по автобуса и по полицията. Това не беше лицето на мирния протест, изтъкна той.

При масови безредици, когато голяма част от хората се движат неориентирано, и някои от тях биват притискани към полицията, може да се стигне до наранявания. За щастие, няма хора с тежки наранявания, допълни той.

Мисля, че беше видно, че нямаше заповед за атака от страна на полицията и на камерите на всички телевизии се видя, че полицаите не упражняват целенасочена агресия спрямо протестиращите. Напротив – ние видяхме хвърчащи камъни към полицията, но служителите на реда запазиха спокойствие и не се поддадоха на тези провокации.

Ако някой твърди, че полицаите не са искали да удрят протестиращите, но са получили такава заповед, този човек е провокатор, категоричен беше Йовчев. При такова масово събиране на хора, ако имаше дори намек за такава заповед, това щеше да стане ясно, допълни той. Ако в момента се търси мнението на хората, които провокираха агресията, е ясно каква ще бъде тяхната теза.

Имаме данни, че определени хора и определени среди се опитват да предивзикат сблъсъци. Ще работим в тази посока и ако съберем достатъчно доказателства, ще ги предадем на прокуратурата. Той обаче беше категоричен, че се въздържа да посочва конкретни данни и като министър на вътрешните работи няма намерение да прави внушения и да издава присъди, преди да има достатъчно факти.

Има призиви и тази вечер сградата на парламента на бъде обсадена. Каквото и да се случи, ще направим всичко възможно да не позволим да пострадат хора, както сме действали и до този момент, заяви министърът.

добави коментар
makaron
makaron
Джони, прав си, но къде са онези, за които са гласували повечето хора?
John
John
mnogo sa nagli tiq komunisti. A vie jurnalistite napomnete na tiq samozab ravili se da poglednat resultatite ot izborite i da vidqgt 4e po golqmata 4ast ne sa glasuvali za tqh.
преглед на всички коментари (2)
Световен ден за борба с хепатита
Днес е Световния ден за борба с хепатита. Символ на тазгодишната кампания, приет от Световния...
 Алкохол менте уби 18 души
Най-малко 18 души починаха и още над 20 са в тежко състояние след отравяне с фалшив алкохол по...
В момента:
Босове под прикритие
12:00
Новини
12:10
Липсващото звено
12:35
Липсващото звено
28 юли
София
В момента
Облачно
24°C
Днес
Слънчево
Min: 16°C
Max: 32°C
Утре
Слънчево
Min: 17°C
Max: 33°C
28 юли
Днес Перу празнува своя национален празник. През 1821 г. Хосе де Сан Мартин декларира независимостта на страната от Испания. По-късно той става...