Либийският премиер обвини депутати за отвличането си

Рейтинг:
0 0
Те отрекоха да са съпричастни с този криминален акт

Либийският премиер Али Зейдан обвини двама депутати от ислямистка партия, че са замесени в организирането на отвличането му преди 10 дни от една от милициите. Бивши бунтовници похитиха за кратко премиера по-миналата седмица от хотел в Триполи и го пуснаха няколко часа по-късно.

Зейдан каза пред журналисти, че в Генералния национален конгрес (парламента) има сили, които искат да пречат на изграждането на държавата. Той обвини двама депутати от Ислямската партия за справедливост и съзидание, че стоят зад отвличането. Депутатите отрекоха.

Очаква се обвиненията на премиера да покачат напрежението в Либия, където централното правителство и парламентът са блокирани от политически различия, а съперничещи си групировки от бивши бунтовници продължават да налагат волята си под дулата на оръжията.

Зейдан, който е либерал, вероятно ще бъде подложен на вот на доверие в парламента по искане на Ислямската партия за справедливост и съзидание и независими депутати, които настояват, че той не се е справил с вълната от протести, довели до затварянето на петролни пристанища и намаляване на добива на петрол.

Според правителството Либия е изгубила 6 млрд. динара (4,89 млрд. долара) от протестите в петролния сектор, започнали преди месец.

Милициите, които завзеха пристанищата, са сред няколкото въоръжени групировки, подлагащи на изпитание властта на правителството и заплашващи да вкарат Либия в още по-дълбок хаос. Въоръжените бойци, отвлекли Зейдан - бивши бунтовници срещу Кадафи, които са сега на държавна заплата, заявиха, че са предприели действията, след като разбрали, че правителството е било информирано предварително от САЩ за операцията на либийска територия за залавянето на заподозрян лидер на Ал Кайда.

добави коментар
Проектобюджетът е изпратен на социалните партньори
Проектобюджетът за 2014 г. е готов и изпратен на социалните партньори.Приоритетите в него са...
Омуртаг и днес излезе на протест
Нови протести се проведоха днес в Омуртаг заради кризата с водата. Прокуратурата се е самосезирала...
В момента:
Базар
16:00
Новини
17:00
23 октомври
София
В момента
Разкъсана облачност
10°C
Днес
Облачно
Min: 9°C
Max: 22°C
Утре
Слънчево
Min: 8°C
Max: 20°C
23 октомври
Днешният ден е тъжна годишнина от несъстоялия се терористичен акт в театъра на Дубровка. Преди 11 години около 50 въоръжени чеченци нахлуха в залата...