Протест

Скандално: Държавата обърна гръб на отличниците ни

Рейтинг:
0 0
Тагове:
МОН отказа финансова помощ на отличници, класирали се на световна олимпиада

За абсурден казус алармираха ученици от държавната езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов" в Благоевград. Талантливите деца се явили на международно състезание в Истанбул. Състезанието по убедителна реч и дебати се провело изцяло на английски език, а  от петте отбора, класирали се да се явят на следващия кръг в Сингапур, три били съставени от българчета. В студиото на "Дневен ред" бяха част от учениците, успели да влязат в престижния топ 5 - Мария, Милка и Георги.

Следващият етап от състезанието ще изправи българчетата срещу 10 хил. деца от цял свят. Участват предимно питомци на частни училища и школи. Нашите деца са се готвили упорито цяла година, за да постигнат впечатляващите резултати. В студиото те разказаха, че пътуването е твърде скъпо и затова писали писмо с молба за съдействие до Министерството на образованието и науката.  Отговорът на МОН не закъснял, но попарил надеждите им за помощ от държавата -  министерството нямало заделени пари в бюджета за такова състезание.

Отличниците продължават да търсят начин да съберат пари, за да отидат и да представят страната ни на престижната олимпиада. Събрали са едва 4 хил. лв., а им трябват още 20 хил. лв. "Отрязани" от институциите, те се надяват неправителствени организации да им съдействат, но засега никой не отговаря на апелите им.

Учениците предоставиха банкова сметка и помолиха всички, които имат отношение към българското образование и децата на България да се отзоват и помогнат за каузата.

Баскетболният треньор Константин Папазов чу историята им на живо в студиото и заяви, че ще съдейства на децата да съберат средствата или поне да намерят по-евтини самолетни билети. 

Помогнете на гимназистите от езиковата гимназия в Благоевград!
BG08S0MB91303113726500, Александър Рудолф

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....