Болниците дължат над 400 млн. лв

Рейтинг:
0 0
Сред най-големите длъжници са Пирогов, "Св. Георги" в Пловдив и "Света Марина" във Варна

Над 400 млн. лева са задълженията на болниците, съобщиха за ТV7 от Здравното министерство. За последните девет месеца дълговете на лечебните заведения са се увеличили с повече от 17 млн. лв. Основната причина за големите задължения към фармацевти и доставчици е липсата на достатъчно финансиране от Здравната каса, посочват от министерството.

Сред най-големите длъжници са университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, многопрофилната в Стара Загора, институтът за спешна помощ "Пирогов" в София и варненската болница "Света Марина".

Основната причина да трупат дългове са забавените плащания от Здравната каса.

"Не болницата има дългове, а болницата има неизплатени разходи. Всички интензивни отделения, които поеха услoжненията на грипната епидемия, са на изключителен минус и се покриват от печелившите структури на "Света Марина", обясняват от здравното заведение.

За 2013 г. реанимацията на "Света Марина" има 900 хил. лв минус. И това са тежко болни, не измислени. Това са болни, които са имали нужда от много сериозни лечение", коментира изпълнителният директор проф. Жанета Георгиева.

За девет месеца кредитите на болниците са се увеличили с 35 млн. лв. Най-много неплатени кредити имат болниците в Стара Загора, Пловдив и Буграс. От министерството отчитат, че като цяло задълженията на част от областните и университетските болници са намалели.

За подобряване на здравното обслужване в труднодостъпните райони министерството е отпуснало 6 млн. лв. Те ще се използват за оказване на спешна помощ в 51 общински болници.

добави коментар
Разкриха КЪРТИЦАТА!
Неочакван и драматичен обрат в снощния лайф на "КЪРТИЦАТА 2: Разтърсване"! Заподозреният за...
Избори две в едно в Македония
В Македония се провеждат успоредно се провеждат предсрочни парламентарни избори и втори кръг на...
В момента:
Океанско приключение
09:10
Топ Гиър САЩ
27 април
София
В момента
Облачно
13°C
Днес
Краткотраен дъжд
Min: 8°C
Max: 16°C
Утре
Гръмотевична буря
Min: 7°C
Max: 17°C
27 април
На 27 април през 2006 г. в Ню Йорк започва строителството на нов Световен търговски център - Freedom Tower (Кула на свободата). Небостъргачът е...