Протест

Липса на кворум провали заседанието в НС

Рейтинг:
1 1
ГЕРБ и "Атака" не влязоха в пленарна зала

Заседанието на парламента днес не можа да започна поради липса на кворум. Депутатите от ГЕРБ и "Атака" не влязоха в пленарна зала. След повторното преброяване кворум отново не беше събран и заседанието на парламента беше отложено за 9 ч. утре (13 юни).

Председателят на Народното събрание (НС) Михаил Миков даде отсрочка от 10 минути преди следващото преброяване. Пред журналисти той коментира, че очевидно ГЕРБ не искат да има референдум за задължителното гласуване. От ГЕРБ контрираха, че не носят отговорност за кворума в НС.

Днес парламентът трябваше да разгледа две предложения за провеждане на референдум, свързан с промени в изборното законодателство. Едното предложение е на президента Росен Плевнелиев, а другото е на инициативния комитет, оглавяван от бившия конституционен съдия Георги Близнашки.

И двата опита на парламетнарното ръководство да събере кворум завършиха с еднакъв резултат – само 112 регистрирани депутати и празни столове в редиците на ГЕРБ и "Атака".

От ГЕРБ контрираха, че продължават да подкрепят референдума, но искат всички решения, които взима 42-рото Народно събрание до края на мандата да бъдат уговорени на консултациите при президента.

"Ние не сме спрели да искаме референдум", категорично заяви в кулоарите на парламента Цецка Цачева.

Междувременно управляващите на всички държавни нива продължават да мълчат по въпроса до кога правителството ще остане на власт. Последните слухове гласят, че все пак Пламен Орешарски ще задържи оставката в джоба си и през юли.

По-късно след заседание на парламентарната група на левицата Сергей Станишев заключи, че съдейки по поведението на останалите партии, никой не бърза с изборите.

"Оставка на правителството май се отлага, като гледам ГЕРБ не я искат. Аз поисках спешни избори, но другите започнаха да се дърпат", коментира лидерът на левицата.

"Няма да наддавам за по-бърза дата за избори, но ще се съобразя с решението на мандатоносителя, когато това решение се разполага в съзвучие с Конституцията", от своя страна заяви Лютви Местан.

Той окачестви идеята на БСП за задължително гласуване като "цинична" и смята, че това не би променило съотношението между политическите сили в парламента.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....