Протест

Украйна, Грузия и Молдова се присъединиха към ЕС

Рейтинг:
0 2
Страните подписаха споразуменията на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел

Бившите съветски републики Украйна, Грузия и Молдова подписаха споразуменията за асоцииране с Европейския съюз (ЕС). Това стана повод за разгорещени критики от страна на Русия. Подписването на споразуменията стана по време на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел. На събитието присъства президентът на Украйна Петро Порошенко, който отбеляза, че това е първата стъпка към присъединяването на Киев към ЕС.

"Разбира се, на всички нас ни се искаше това споразумение да беше подписано при различни обстоятелства. От друга страна, външната агресия, пред която е изправена Украйна, ни даде още един стимул да предприемем тази стъпка. С подписването на това споразумение, ние поемаме отговорността да извършим големи реформи, но също така очакваме от Европейския съюз да защити независимостта и териториалната цялост на Украйна", коментира Порошенко.

Споразумението с Украйна предвижда страната да стане част от зоната на ЕС за свободна търговия. Подписването му беше приветствано от лидерите на Стария континент.

"Това не са обикновени споразумения, а истински крайъгълен камък в историята на нашите отношения. Това е много важен момент за цяла Европа. В Киев и в други градове много хора загинаха в името на по-близки отношения с ЕС", коментира председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

Подписването на споразуменията срещна остра реакция от страна на Русия. Москва предупреди, че този акт ще има сериозни последствия. Руският президент Владимир Путин отбеляза, че опитите за принуждаване на Украйна да направи избор между Москва и Брюксел са подтикнали страната към разделение.

Държавният глава също така подчерта, че Русия ще остане надежден доставчик на енергийни ресурси за Европа.

Още няма повдигнати обвинения срещу хирурга от Търново
Все още няма повдигнати обвинения срещу хирурга от великотърновската болница, който беше заловен с...
Българка покори научните среди в Япония
Българка покори върховете на научните среди в Япония. Румяна Ценкова е единствената жена-професор с...
Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...