Протест

Израел прати ултраортодоксалните в армията

Рейтинг:
0 0
Източник: БГНЕС
Досега те бяха освободени от задължителна военна служба с аргумента, че служат на страната си с молитви

Ултраортодоксалните евреи също ще отбиват задължителна военна служба. Израелският парламент днес прие закон, с който сложи край на смятана от мнозина за несправедлива традиция още от създаването на държавата Израел през 1948 г.

Ултраортодоксалните евреи са освободени от задължителната служба в армията, която обаче се отнася за всички останали момичета и момчета, навършили 18 години. Продължителността при момичетата е две години, а при момчетата – три. Те настояват, че техните младежи служат на страната чрез молитви и учение, и казват, че задължителната военна служба заплашва тяхната общност.

Въпросът е в центъра на културна война въобще за мястото на ултраортодоксалните евреи в израелското общество. Темата беше широко застъпена на изборите миналата година, довели до съставянето на десноцентристко правителство, което подкрепя въвеждането на военна повинност за тях. Досега във властта участваха ултраортодоксални партии, което позволяваше привилегиите да бъдат запазени. В сегашното правителство на Бенямин Нетаняху обаче техни представители няма и това позволи реформите да бъдат прокарани.

Законът беше приет от Кнесета с 67 гласа "за" и един "против". Министърът на финансите, чиято партия прокара закона, попита много ли е да се очаква от хората, които живеят в Израел, да изпълняват задълженията си както всички останали граждани.

Опозицията бойкотира вота в знак на протест срещу насилническите според нея методи на управляващата коалиция. Те нарекоха днешния ден черен за държавата и правителството и се заканиха, че няма да забравят, нито пък да простят на премиера Нетаняху и партньорите му стореното. По думите им държавата Израел е загубила правото си да се нарича еврейска и демократична.

В началото на месеца пък в Йерусалим се проведе обща протестна молитва, на която недоволните изразиха несъгласието си да сложат военни униформи.

Законът трябва да влезе в сила окончателно през 2017 г. Според текстовете освободените, за да се отдадат на религиозно обучение, ще са не повече от 1800 годишно. Всички, които целенасочено бягат от военните си задължения, подлежат на санкции.

Изключването на ултраортодоксалните евреи от военна повинност предизвиква недоволство сред светски настроените израелци, според които те не дават равен принос в служба на страната.

Путин иска Европа да погаси газовия дълг на Украйна
Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения...
Преговорите между ГЕРБ и "Атака" пред провал
Има вероятност разговорите между ГЕРБ и "Атака" утре (18 октомври) да не се проведат. Причината е,...
Ал Пачино отново на Бродуей
Ал Пачино ще се завърне на Бродуей следващата година, за да участва в постановка на пиеса от Дейвид...
Лео ди Каприо дари $ 2 млн. за опазване на океаните
Леонардо ди Каприо отново показа, че сърцето му е голямо и когато става въпрос за благотворителност...
Ким Чен-ун - доказано жив
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун с втора публична поява в рамките на една седмица. Ръководителят...