Кметове поискаха министерство на провинцията

Рейтинг:
1 0
Бареков внася стратегията им за административна реформа в министерски съвет

Министерство на провинцията, което да е извън София, децентрализация на властта и повече правомощия поискаха кметовете на кръгла маса за регионалните дисбаланси в Монтана. Тя е първата от  "10 разговора за България", организирани от Николай Бареков.

Местните управници настояха за спешна административна реформа, която да даде реални права и пари на регионите.

Управниците се обединиха около идеята за повече правомощия в здравеопазването, образованието и околната среда, преразпределение на инвестициите и европейските фондове равномерно в страната, а не да бъдат съсредоточени само в София.

Според тях са нужни преференциални инвестиции за регионите с демографски проблеми и изграждане на работещи граждански регулаторни органи. Те са категорични, че поне половината от 136-те държавни агенции трябва да се изнесат от столицата.

Кметовете подкрепиха идеята, лансирана от Николай Бареков, за губернаторски съвети, в които областните управители да се избират с пряко гласуване в регионите, които представляват. В момента те не само, че не помагат на местната власт, защото нямат реални правомощия, но в някои случаи дори пречат заради политическото си назначение.

Градоначалниците решиха да обобщят писмено своите предложения за реформа. След това ще бъдат оформени в доклад от експертния екип на Николай Бареков, в който ще е и проф. Петър Иванов и ще бъде внесен в Министерски съвет.

Ние ще влезем в ролята на политически омбудсман на кметовете, обясни Бареков. Ще направим експертиза на предложенията и ще изработим стратегията на нашето политическо движение, допълни той.

На дискусията присъстваха кметове от цяла България и основно управници от Северозападния регион, който е най-потърпевш от липсата на адекватна регионална политика, както и експерти. Изнесени бяха данни от социологически факти, показващи катастрофалната картина в страната.

Според социалния антрополог Харалан Александров в момента живеем в малък абсурд, в който сме свикнали да приемаме патологията за нормална.

Фактът, че има пристрастеност към три регионана за сметка на останалите е регионализъм. Той е по-лош и от фашизма, обобщи проф. Петър Иванов.

добави коментар
Бареков: Пловдивският кмет да подаде оставка
Кметът на Пловдив Иван Тотев трябва незабавно да подаде оставка, за да остави прокуратурата да си...
От 1000 "гербери" в Пловдив, 500 работят в общината
Продължават скандалните разкрития, свързани със записания тайно по време на семинар на ГЕРБ кмет на...
В момента:
Най-удивителните фотографии на National Geographic
14:00
Новини
14:10
Градове на бъдещето
14:30
Новини
22 октомври
София
В момента
Разкъсана облачност
8°C
Днес
Слънчево
Min: 6°C
Max: 24°C
Утре
Слънчево
Min: 8°C
Max: 22°C
22 октомври
На 22 октомври 1906 г. е положен първият камък на сградата на Варненския аквариум. Той е създаден по идея и с подкрепата на цар Фердинанд. Царят се...