Опасност от нови наводнения заради топящия се сняг

Рейтинг:
2 0
Всеки стопанин на язовир се задължава да осигури свободен обем

Опасност от нови наводнения в страната. Причината - в по-голямата част от България започва обилно топене на огромното количество сняг, което падна у нас през последните пет дни.

Още преди правителството да гласува спешните мерки в община Съединение започна спешно почистване на речните корита и канали. Снощи е имало опасност водата да залее пътя от Съединение за Пловдив, но след спешни действия канала край пътя е разчистен и опасността е отминала. 10 километра отводнителни канали започна да разчиства местната община със собствени средства и техника, за да се избегне наводнението, като това отпреди Нова година. Заради опасността от нови наводнения доброволци започнаха да обикалят селата, за да разяснят на самотните възрастни хора как да постъпят, ако попаднат във водния капан.

Между 175 и 220 литра вода на квадратен метър ще потече при снеготопенето в Родопите, изчисляват от ековедомството. Затова кабинетът издаде спешни предписания.

Всеки стопанин на язовир се задължава да осигури свободен обем, за да поема високи води, както и да поддържат обекта технически изправен. Всяко отклонение на водите ще се докладва на Басейнова дирекция.

Пътната агенция ще чисти под мостовете, които са част от основната пътна мрежа. Населението, което живее до язовир или река също има задължение да следи прогнозите и да не отказва евакуация ако се налага.

През следващите дни очакваме нови валежи, на фона на които ще започне и обилното топене на снега. Това означава, че на картата на България, трябва да поставим един огромен знак "внимание".

Към момента количеството вода в повечето реки и язовири е над допустимия праг. Десетки са местата, обозначени с оранжев и жълт цвят за опасност.

Очаква се днес и утре водата да става все повече. Най-сериозна е ситуацията около реките Тунджа, Марица и Арда. Това е и причината в Хасково да започне изпускане на някой от язовирите.

Искат още 4 месеца за разследване на атентата на бургаското летище
Бургаската окръжна прокуратура ще поиска нови 4 месеца удължаване на срока за разследване на...
България вече се рекламира в Европа
Министърът на туризма Николина Ангелкова даде началото на телевизионната кампания на България по...
Путин към олигарсите: Инвестирайте в Русия
Правят се опити да се спре връщането на капитали и инвестиции в Русия. Това каза Владимир Путин в...
Пътят Асеновград-Смолян е напълно проходим
Напълно е възстановено движението движението на пътя Асеновград-Смолян, в района на село Югово. В...
Изписаха 43-годишния мъж с трансплантирано сърце
Изписаха 43-годишния мъж с трансплантирано сърце от болница "Света Екатерина". Цветан Ангелов се...