Украйна и ЕС подписват за асоцииране на 27 юни

Рейтинг:
0 3
Ще се създаде зона за свободна търговия между Брюксел и Киев

Външните министри на страните членки на Европейския съюз (ЕС) изразиха пълната си подкрепа към Украйна и мирния план на новия президент Петро Порошенко.

Първите дипломати на Стария континент потвърдиха, че икономическата част от споразумението за асоцииране на Киев към общността ще бъде подписана на срещата на върха в Брюксел на 27 юни.

Временният режим за изпълнение на споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС няма да влезе в сила веднага след подписването му. Това ще стане от есента, след като документът бъде ратифициран от парламента на Украйна и без да се изчаква гласуването му от парламентите на 28-те страни-членки на ЕС. Новината е, че става дума за създаване на зона за свободна търговия между Брюксел и Киев.

Първите дипломати на Стария континент се въздържаха от нови сериозни санкции срещу Русия. Единствената мярка е забраната на вноса на стоки от Крим от 25 юни. Министрите на външните работи забраниха също така на европейски компании да извършват застрахователни услуги за превоз на стоки от полуострова.

Мерките са първа част от стратегията на Брюксел за непризнаване на Крим, чието начало беше поставено днес. 28-те министри изразиха безусловна подкрепа за мирния план на Киев и надежди, че Москва ще реагира адекватно. Първият дипломат на Киев Павло Климкин запозна колегите с инициативата.

"От голямо значение е да подкрепим президента Порошенко. Мирът и спокойствието са важни за бъдещето на страната, не само защото загиват хора, но и за да може страната да продължи развитието си", коментира Катрин Аштън, върховен представител на ЕС по външна политика.

"Планът за мир на президента Порошенко и обявеното прекратяване на огъня е не само смела, но и решаваща стъпка. Ние се надяваме и очакваме Русия да бъде отворена за сътрудничество", изрази надежди германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Външните министри на ЕС обсъдиха още ситуацията в Ирак и Сирия, както и проблема с бежанците, които се опитват да влязат в ЕС през Средиземно море. На срещата присъства специалният пратеник на ООН в Ирак Николай Младенов.

Музикалното лято стъпи в Стара Загора
Музикалното лято на България стъпи тази вечер в Стара Загора - с голям концерт на едни от...
Искра Михайлова оглави комисия в ЕП
Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и доскорошен министър на околната среда и водите Искра Михайлова бе...
13 години затвор за убиеца на бивша стюардеса
13 години затвор получи убиеца на бившата стюардеса Анастасия Илиева. За жестокото убийство на леля...
Опасен химикал хвърли Русе в паника
Екологично замърсяване хвърли в паника русенци. Опасното вещество гудрон, което се отделя при...
От години изсичали гората над "Аспарухово"
Бедственото положение в "Аспарухово" остава. Жители на варненския квартал протестираха срещу...