Протест

Вижте телескопите на връх Рожен на 8 юни

Рейтинг:
0 0
Събитието се организира по повод 145-годишнината на БАН

Ден на отворените врати организира Националната астрономическа обсерватория (НАО) – Рожен на 8 юни (неделя). Между 10 и 17 ч. посетителите ще могат да разгледат най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа и набюдателните телескопи в него, да научат как работят и какви астрономически обекти и явления се наблюдават с тях.

Събитието се организира по повод 145-годишнината на Българската академия на науките, под чиято шапка е НАО. Денят на отворените врати ще се проведе на Петдесетница, когато е и празникът на параклиса "Св. Троица", намиращ се непосредствено до входа на наблюдателната кула на двуметровия телескоп "Ричи-Кретиен-Куде".

НАО Рожен осигурява наблюдения за многобройни астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система до извънгалактични изследвания: астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики, квазари.

Обсерваторията е открита официално на 13 март 1981 г., но редовната наблюдателна дейност по научни програми датира от септември 1979 г. Тя е най-голямата еднократна инвестиция на България в научна инфраструктура (над 12 млн. лв.) и все още е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа. Стопанисва се от Института по астрономия на Българската академия на науките.

Още няма повдигнати обвинения срещу хирурга от Търново
Все още няма повдигнати обвинения срещу хирурга от великотърновската болница, който беше заловен с...
Изровиха златно съкровище в подножието на Царевец
Масивни златни обеци, златен пръстен с инкрустиран аметист, обработен до съвършенство, както и...
Българка покори научните среди в Япония
Българка покори върховете на научните среди в Япония. Румяна Ценкова е единствената жена-професор с...
Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...