Протест

Страх в Пекин педи годишнината от "Тянанмън"

Рейтинг:
0 0
Навършват се 25 години от потушаването на студентския протест на площада

Китайските власти наложиха строги мерки за сигурност в центъра на Пекин. Това стана по повод отбелязването на 25-ата годишнина от кървавото потушаване на продемократичните протести на площад "Тянанмън".

Превантивните мерки имат една цел - да не се допусне публично възпоменание за една от най-тъмните страници в китайската история. Десетки полицаи и войници, както и цивилни агенти патрулират около площад "Тянанмън". В навечерието на годишнината десетки активисти и дисиденти бяха задържани, поставени под домашен арест или принудително изпратени извън Пекин. Властите ограничиха достъпа до някои интернет услуги. Хората на свой ред се страхуват да говорят открито за събитията от преди 25 години.

"Историята не може да бъде избегната. Ние можем единствено да живеем в настоящето. Сега хората са много щастливи. По време на тези събития аз бях много млада. Историята ще реши кой е бил прав и кой – не", споделя жилетката на Пекин Чао Донгжу.

"Не мисля, че подобен инцидент ще се случи отново. Напълно безсмислено е да се говори за него толкова дълго време. Китайската система е много различна от западната. Населението ни е огромно, така че управлението на тази държава не е никак лесно", от своя страна споделя Лин Ху, също жител на китайската столица.

За управляващата комунистическа партия протестите на площад "Тянанмън", в които участват хиляди студенти, са тема табу. Правителството определя събитията като опит да се дестабилизира Китай. Броят на убитите и до днес остава неизвестен. Неизвестна е и самоличността на един младеж, превърнал се в емблема на борбата за демокрация, заставайки сам пред колоната от танкове.

Путин иска Европа да погаси газовия дълг на Украйна
Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения...
Преговорите между ГЕРБ и "Атака" пред провал
Има вероятност разговорите между ГЕРБ и "Атака" утре (18 октомври) да не се проведат. Причината е,...
Ал Пачино отново на Бродуей
Ал Пачино ще се завърне на Бродуей следващата година, за да участва в постановка на пиеса от Дейвид...
Лео ди Каприо дари $ 2 млн. за опазване на океаните
Леонардо ди Каприо отново показа, че сърцето му е голямо и когато става въпрос за благотворителност...
Ким Чен-ун - доказано жив
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун с втора публична поява в рамките на една седмица. Ръководителят...