Анорексичка се стопи до 18 кг и издъхна в мъки

Рейтинг:
0 9
Източник: sxc.hu
Майката на момичето го карала да практикува лечебен глад

В адски мъки почина млада жена от Айтос, стопена от анорексия до 18 кг. Лекарите в Бургас останали потресени от гледката и споделили, че за първи път виждат такава ужасяваща смърт, пише сайтът zdrave.org.

Починалата тежала едва18 кг, била буквално кожа и кости, не можела да се движи, черният дроб, панкреасът и други важни органи вече не функционирали. Въпреки това, пациентката до последно вярвала, че ще се оправи.

Лекарите се борили за живота ѝ, захранвали я със специални добавки за недоносени бебета, постоянно ѝ вливали системи с цел укрепване на организма, но за съжаление без резултат. Случаят влиза в медицинските доклади и дори и в медицинската литература като уникален.

Всичко започнало, когато майката на Т. решила да спазва най-модерните диети и наложила на децата си - Т. и малкият С. (на 10 години), също да се подложат на тях. Семейството смятало, че с помощта на лечебен глад ще се изцери от болежки като гастрит и косопад.

Скоро Т. спряла да ходи на работа, отслабнала драстично и след още серия експерименти със здравето и живота си, изпаднала в кома, а два дни по-късно издъхнала. Аутопсията хвърлила лекарите в шок – вътрешните органи на доскоро красивата и усмихната жена били атрофирали.

Братчето ѝ С. също било засегнато от фанатичните идеи на майка си. Момчето било прието в болница, но продължавало да твърди, че "лечебният глад" му е помогнал да се справи с трета сливица и нощно напикаване. На 10 години детето тежало едва 25 кг и гордо казвало, че от три години спазва лечебен глад.

Заради неразумно гладуване в страната ни има мужду 150 и 200 хил. млади българки с анорексия и булимия, съобщи диетологът доц. Донка Байкова. Всяка пета от тях умира, защото не си признава за проблема и не търси медицинска помощ навреме.

Диетите имат различно действие върху всеки човек, затова не трябва да се взимат от интернет или от приятел, категорична е специалистката.

Голяма част от младите момичета в България се опитват да отслабнат с глад. Той може и да е лечебен, но ако се прави под наблюдение на лекар и за не повече от седмица. Масово тийнейджърките обаче стигат до рекорди от 20 дни, в които не слагат нищо в устата си освен кафе, сок или чай. Така те увреждат черния си дроб, развиват храносмилателни проблеми и болести като анорексия и булимия.

добави коментар
Отново ще можем да си купим компютър "Правец"
Компютрите "Правец" отново ще бъдат на българския пазар. Повече от 30 години след създаването на...
Финландското градче Сало – преди и след Nokia
Преди 50 години Сало беше никому неизвестно градче във Финландия. Днес там е домът на една от...
В момента:
NEWSROOM
02:30
Новини
03:30
Още нещо
06:00
Въпрос на гледна точка
17 октомври
София
В момента
Разкъсана облачност
17°C
Днес
Облачно
Min: 11°C
Max: 19°C
Утре
Дъжд
Min: 7°C
Max: 11°C
17 октомври
На 17 октомври 1931 г. Ал Капоне е осъден на 11 години затвор за укриване на данъци. Един от най-известните мафиоти в САЩ започва гангстерската си...