Недостиг на кадри в уеб бранша

Рейтинг:
0 1
Търсенето на IT-кадри нараства по-бързо от производството на компютърни специалисти

Над 90% от професиите днес изискват компютърна компетентност. Недостигът на кадри пък остава една от най-големите спънки за развитието на уеб бранша в България. Според специалистите в сектора е необходимо да се увеличи нивото на образователната система за подготовка на IT специалисти.

Бизнесът поглежда все по-активно към интернет, защото това е канал с огромен потенциал. Големите търговски вериги започват да мислят и в посока онлайн-развитие.

Найден Илиев е в бранша от 13 години. Започва в бизнеса с онлайн каталози. Нуждите на хората обаче го насочват към социалните мрежи.

"Проблемът в България е, че хората не познават добре възможностите на социалните мрежи, на търсачките като Google и възможностите, които могат да изкарат със своя сайт", обяснява Найден.

Работните места в уеб бранша в България растат постоянно.

"Има недостиг на кадри, които са по-добре запознати технически, с по-добри технически познания. Тоест има едно ниво, в което има повече хора, които са се запознали и могат да работят, но на "по-хард" ниво. По принцип има недостатък на хора и той не е от една-две години", посочва Методи Дреновски – член на УС на Българската уеб асоциация.

Представителите на бранша предлагат в образованието да се наблегне повече на IT-грамотността и на практически нужди на бизнеса.

Търсенето на компютърните специалисти в ЕС расте с 3% всяка година, но броят на завършилите компютърни науки не напредва със същите темпове.

Опасно време в седем области
Жълт код в 7 области на Северна България обявиха от НИМХ за 10 юли. Предупредителният код ще е в...
Безразсъдно - ислямисти обстрелват с ракети атомен реактор
Ислямистка групировка в ивицата Газа е изстреляла три ракети към южния израелски град Димона,...
"Емпайър стейт билдинг" грейна в цветовете на Германия
"Краят на света за Бразилия" - така CNN накратко описа погрома на бразилския национален отбор на...
След потопа - бум на инфекции в Добрич
Тревога се възцари в Добрич, след като през последните няколко дни  средно по двама-трима...
Салмонелоза вкара осем души в болница
Случай на салмонелоза беше регистриран в Алфатар. Инфекцията е  установена при проверка на...