Протест

Три летища в Рио обявиха 24-часова стачка

Рейтинг:
0 0
Стачката засегна много хора, които са заплашени да пропуснат мачовете

Едни от основните притеснения по повод започващото Световно първенство по футбол са постоянните протести в Бразилия. Демонстрантите са недоволни от огромните разходи, свързани с организирането на Мондиала. Според тях правителството е трябвало да даде средствата за подобряване на обществения транспорт, образователната система и здравеопазването.

Началото на Мондиала беше белязано от една добра новина. Служителите на метрото в Сао Пауло решиха да не продължат своята стачка. Тя заплашваше да възпрепятства придвижването на хилядите футболни почитатели, които са в града.

"Не искаме да се борим, не искаме проблеми. Ще има само мирен протест, а основната тема ще бъде връщането на работа на онези служители, които бяха уволнени във връзка с участието им в предишни демонстрации", заяви синдикалният лидер Атилио Фонтана.

В същото време обаче синдикатът на персонала на трите летища в бразилския град Рио де Жанейро обяви 24-часова стачка. В нея участват една пета от служителите. Профсъюзът настоява за увеличаване на заплатите и подобряване на условията за работа. Стачката засегна много хора, които са заплашени да пропуснат мачовете, за които имат запазени места.

"Няма откъде да си купим билети. Това е голям проблем. Ще трябва да наемем кола, но сигурно ще пътуваме цял ден", оплакват се хората.

През последната година Бразилия стана арена на много протести, насочени срещу Световното първенство и предстоящата през 2016 година лятна Олимпиада. Според участниците в тях, разходите по организирането на спортните събития са прекалено големи.

Правителството на свой ред успокои, че е взело всички мерки за спокойното протичане на Мондиала. Президентът Дилма Русеф обеща, че няма да допусне вандалски прояви по време на Световното първенство.

Жени се сбиха с полицаи заради екстеншъни
Жените са склонни да направят какво ли не, за да изглеждат добре. Представителки на нежния пол...
20 хил. кюрди на протест срещу Ислямска държава
Над 20 хил. кюрди протестираха срещу Ислямска държава в Германия. Демонстрацията в...
Повече произшествия с велосипедисти
Все повече велосипедисти претърпяват произшествия на пътя. За да ограничи подобни инциденти...
Потвърдено: Няма ебола в Македония
Починалият в Македония британец не е бил болен от ебола. Пробите му са отрицателни. Той е имал...
Лъвче с български корени се роди в Сараево
Стотици деца се наредиха на опашка пред зоопарка в Сараево, за да видят първото родено там лъвче....