Протест

Учениците не знаят от кой род е думата "врабче"

Рейтинг:
3 1
Не достигат часовете за упражнения и писане на собствени текстове, категорични са преподавателите по български език

Преразказът на художествен текст е затруднил най-много кандидат-гимназистите на изпита по български език тази година. Определянето на вида на текста също се оказва проблем за седмокласниците.

Тази година учениците трябваше да преразказват "Снежният човек и врабчето" на Светослав Минков. Не всички седмокласници са се справили със задачата да разкажат историята от името на врабчето. Според част от децата думата "врабче" е от женски род, според други е от мъжки. За радост има и такива, които са го поставили в правилния, среден род.

Екипът на TV7 и NEWS7 разговаря със седмокласници от столичното 2-ро СОУ "Акад. Емилиян Станев". Техният преподавател по български език г-жа Нели Григорова разказа, че децата се затруняват с определянето на подчинено изречение.

През последните години децата прекарват все повече време пред компютъра за сметка на четенето на художествена литература. Попитахме и самите ученици какво най-много ги е затруднило. Някои от тях разказват, че изпитът е бил лесен, други – че били затруднени от преразказа.

Г-жа Григорова коментира, че за учениците между 5 и 7 клас е най-трудно да съставят собствен текст и да го редактират след това. Освен това допускат граматически, смислови и пунктуационни грешки. По думите й би било по-добре в програмата да са предвидени повече време за упражнения и писане на собствени текстове.

Учебният план включва по пет часа български език седмично за учениците между 5 и 7 клас, като в гимназията те се свеждат до три. Преподавателите са категорични, че са необходими повече часове по предмета.

Русия изтегля военни от украинската граница
Русия изтегля войските си от границата с Украйна. Президентът Владимир Путин е наредил военните...
Над 100 хил. българи имат артритни проблеми
Отбелязваме Световния ден за борба с артрита. Ревматичните болести са най-голямата група хронични...
Младите българи мислят за кариера, а не за деца
Младите българи залагат на кариерата и не мислят за деца. Това показва проучване за основните...
116 български района са застрашени от потопи
116 района в страната са застрашени от потопи, сочат предварителни оценки, обобщени от...
Втори тайфун за седмица удари Япония
Втори тайфун в рамките на една седмица удари южния японски остров Окинава. Пострадаха повече от 35...