Протест

Битка срещу укриването на данъци в Гърция

Рейтинг:
0 0
Между 2003 - 2011 г. от страната са били изнесени над 260 млрд. долара, твърди неправителствена организация

Скандалният списък "Лагард" с имената на 2062-ма гърци изнесли парите си в швейцарски банки, за пореден път е в центъра на общественото внимание преди местните и европейските избори в южната ни съседка. Отново се повдига въпроса за прането на пари и укриването на данъци и дали Гърция има някакъв успех в борбата с тези престъпления.

След заседание на Комисията за институциите и прозрачност в гръцкия парламент стана ясно, че Регистърът на банковите сметки в страната ще разполага с данни за извършените преводи от нейните граждани след 30 септември тази година.

Списъкът неофициално е предоставен на гръцкото правителство от френския финансов министър Кристин Лагард, в момента управител на МВФ. Документът предизвика политическо "цунами" в Гърция в края на 2012 г.

Много съпруги и роднини на политици и представители на бизнеса се оказаха в списъка. Последваха и обвинения за манипулиране на данните, защото финансовият министър Папаконстантину го предал на наследника си Венизелос, а последният го забравил на флашка в тоалетната.

Единствено гръцкият сайт "Хот дог" се осмели да публикува списъка "Лагард", а издателят му Костас Ваксеванис бе заплашен със съд.

Обикновените гърци са възмутени, защото доходите им намаляха близо 40 на сто от началото на кризата и те продължават да плащат данъците си. Хората от списъка обаче са намерили вратички, за да не платят.

Според американска неправителствена организация, само в периода от 2003 до 2011 г. от Гърция са били изнесени над 260 млрд. долара, като част от тях са изпрани, а другите са от корупция и криене на данъци. За сравнение дълговете на страната към международните кредитори са съизмерими – те са 320 млрд евро.

Путин иска Европа да погаси газовия дълг на Украйна
Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения...
Преговорите между ГЕРБ и "Атака" пред провал
Има вероятност разговорите между ГЕРБ и "Атака" утре (18 октомври) да не се проведат. Причината е,...
Ал Пачино отново на Бродуей
Ал Пачино ще се завърне на Бродуей следващата година, за да участва в постановка на пиеса от Дейвид...
Лео ди Каприо дари $ 2 млн. за опазване на океаните
Леонардо ди Каприо отново показа, че сърцето му е голямо и когато става въпрос за благотворителност...
Ким Чен-ун - доказано жив
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун с втора публична поява в рамките на една седмица. Ръководителят...