Слънчев бряг се бори с репутацията на алкохолна дестинация

Рейтинг:
3 0
В курорта срагат акцент върху културния и спортния туризъм

Културен срещу алкохолен туризъм. Такава люта битка може да се заформи в Слънчев бряг още това лято, след като туроператори и хотелиери решиха да оправят имиджа на курорта, който се прочу като дестинация за т.нар. алкохолен туризъм благодарение най-вече на усилията на британските медии. В техните репортажи обаче главни действащи лица са местни тийнейджъри. Сега туроператорите по родното ни Черноморие са решени да покажат и другото лице на курортите ни, като за различните туристи се предлагат различни видове занимания.

За руските и украинските гости например ще има повече шопинг-турове, повече аниматори за игрите в хотелските комплекси, както и посещение на селата около Несебър. Оризаре, Кошарица и Гюльовца привличат със своите празници на хляба, суджука и младото вино. Старите автентични български села Плазовец и Морско пък са подходящи за пешеходни обиколки.

Няма да бъдат пропуснати и вече популярните за туристите обичаи, като нестинарските танци в село Българи, за които от сега има запитвания и резервации за посещение на организирани групи от цял свят. Не по-малка популярност има и поклоническият туризъм. Откритието на мощите на Свети Йоан Предтеча, на Свети Николай Чудотворец и необичайното погребение на така наречения средновековен вампир и това лято ще доведат хиляди туристи, които искат да стъпят върху някогашната древна Аполония.

През лятото на 2013 г. визитата на холивудски знаменитости, които снимат епизоди и сцени на хитови продукции, пък привлече край морето фенове на филмови звезди, колекционери на автографи и разбира се, папараци от различни страни.

Друга все още недостатъчно развита ниша е спортният туризъм – родното Черноморие вече е на път да измести досегашните предпочитани дестинации за стотици футболни клубове като Анталия, Агиа Напа и италианските курорти.

В Созопол вече лагеруват няколко отбора, сред които и столичният гранд Левски. Има запитвания от още множество, а градът се готви да приеме с огромната си леглова база съставите за предстоящото през 2015 г. Европейско първенство за юноши по футбол.

По Черноморието идват и все повече орнитолози, за да снимат например двойката морски орли, гнездящи около Бургас, както и защитения къдроглав пеликан.

Докато развиват културния туризъм, от ръководството на курорта ще работят и за противодействие на последиците от алкохолния туризъм, което през последните години взе и жертви.

добави коментар
Крим празнува резултатите от референдума
Крим празнува след референдума, а Западът го отхвърля. Над 95% от гласувалите подкрепиха...
Крим избра Русия с 93% от гласовете
93% от гласувалите на референдума в Крим избраха да се присъединят към Русия, показват данни от...
17 март
София
В момента
Разкъсана облачност
11°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: 4°C
Max: 13°C
Утре
Слънчево
Min: 4°C
Max: 20°C
17 март
На 17 март 1959 г. Тензин Гятсо, 14-ия Далай Лама, напуска Тибет и отпътува за Индия. 10 години по-рано комунистическата власт в Китай отхвърля...