Плевнелиев дал 700 хил. евро в брой за имот в Гърция

Рейтинг:
1 0
Това показват документите от гръцката Агенция по вписванията, с които TV7 и NEWS7 разполагат

700 хил. евро в брой е платил държавният глава Росен Плевнелиев за къщата си на Халкидики, показват документите от гръцката Агенция по вписванията, с които TV7 и NEWS7 разполагат.

Богатият строител Плевнелиев бързо се ориентира на имотния пазар при съседите в северна Гърция и купува през 2007 г. земеделски имот с три едноетажни къщи в местността Амаксина до Уранопули – селище на третия ръкав на полуостров Халкидики. Според договора за покупко-продажба Плевнелиев купува парцел от 5000 кв. м с комплекс от три приземни къщи с мазе и разгърната застроена площ от 400 кв. м.

Ако продажбата е по банков път, всичко е прозрачно – в договора се посочва банковата сметка или сметки, по които са минали парите, номера на чека, името на получателя и сумата, която му е преведена. Не е ясно обаче защо Росен Плевнелиев дава 700 хил. евро в брой за имот с три пъти по-ниска данъчна оценка от близо 230 хил. евро, както и защо след това плаща 64 581 евро данък за прехвърляне на имота, вместо да си купи двустаен апартамент в София.

Според юристи гръцките власти ще приемат свободно разплащанията в брой до края на 2013 г. Все пак парите за сделката може да са изтеглени на място от сметки на офшорните фирми на строителния предприемач в Кипър. Една от тези фирми – "Инокс", съществува и до днес, и от 2011 г. е собственост на първата му съпруга Вероника Плевнелиева.

Има и още един вариант – тези 700 хил. евро да са пренесени през границата. Точно през 2007 г. България променя валутния си закон. От средата на годината при износ на валута над 10 хил. евро е необходимо да декларирате пред митническите власти произхода на парите, получателя и предназначението на трансфера.

В Агенция "Митници" трябва да заработи нарочен регистър на българи, които правят подобни сделки "кеш" в чужбина, но от митническата администрация си спомнят, че започването на дейността на регистъра се е забавило известно време. Така хем се спестява разрешение от БНБ за сделката, хем няма регистър на границата, в който да те впишат.

Като добавим и проверката на граничните пунктове, която за страните от ЕС най-често включва само представяне на лична карта, нищо не би могло чак толкова да затрудни бизнесмените, които искат да се разплатят в брой при съседите.

Когато попитахме НАП как се следи произходът на тези пари, от приходната агенция тълкуваха йезуитски валутния закон, като ни вкараха в хипотезата, че за страните от ЕС не е необходимо удостоверение, че сте платили данъци и осигуровки и не дължите пари на държавата. С други думи, само който не е решил да изнася пари "кеш", той не го е направил.

добави коментар
Най-четени
Най-коментирани
Хеликоптер падна върху бар в Глазгоу
Няколко души с различни травми са настанени в болница, след като хеликоптер на полицията с трима...
Ранени при разпръскването на протест в Киев
Има ранени при разпръскването на проевропейската демонстрация в Киев тази нощ. Според журналист,...
30 ноември
София
В момента
Разкъсана облачност
-4°C
Днес
Разкъсана облачност
Min: -8°C
Max: 4°C
Утре
Краткотраен дъжд
Min: -1°C
Max: 6°C
30 ноември
Днес е Андреевден. На този ден православната и католическата църква отбелязват деня на св. апостол Андрей Първозвани – християнски проповедник,...