Протест

БАИ очаква 1,2 млрд. евро чужди инвестиции

Рейтинг:
0 0
В процес на подготовка са още 43 проекта за около 2 млрд. лв.

1,2 млрд. евро чужди инвестиции през тази година очакват от Българската агенция за инвестициите (БАИ). Това ще доведе до ръст на икономиката от 2%, прогнозира изпълнителният директор на БАИ Станислав Младенов. По данни на Българска народна банка (БНБ) до края на април в производство в страната ни са вложени общо 106 млн. евро.

България и Румъния са единствените държави в Европейския съюз (ЕС), които отчитат ръст на инвестициите през миналата година. У нас те са с 22 млн. евро повече, или общо 1,09 млрд. евро.

Само от началото на тази година агенцията за инвестициите е издала сертификати за 12 проекта на стойност 94 млн. лв. В процес на подготовка са още 43 проекта за около 2 млрд. лв. Ако всички те стартират, ще бъдат разкрити около 30 хил. работни места.

Най-големите суми идват от Холандия, Австрия, Гърция, Германия и Великобритания. Те се насочват към производства в машиностроенето, електрониката, хранителната промишленост, информационните технологии и енергийния сектор. Интерес има и към недвижимите имоти, като сред поощрените от държавата е и проектът за строителство на курортен комплекс в защитената зона Карадере.

Български компании ще могат да търсят партньори от Азия чрез участието на 2 международни форума. Интерес за такива сделки има във винопроизводството и хранителната индустрия.

Джоли стана почетна дама на британската кралицата
Анджелина Джоли прие титлата почетна дама на британската кралица Елизабет. Отличието се дава на...
Протест срещу застрояването на Карадере
Протест на природозащитни организации срещу строеж в местността Карадере пред президентството....
Алкохолно натравяне убило британеца в Скопие
Смъртта на британеца, починал в Клиника за инфекциозни заболявания в Скопие, може да е настъпила от...
Ислямска държава вербува млади момичета във Facebook
Повече от 12 000 души може да загинат, ако Ислямска държава превземе Кобане. Това предупреди ООН и...
Труп изплува след наводненията в Генуа
Един човек загина при наводнения в италианския град Генуа. Пороите, предизвикани от силни бури,...