Обама предупреди Путин за допълнителни санкции

Рейтинг:
0 0
Сепаратистите в региона съобщиха, че ще спазват временното примирие

Американският президент Барак Обама призова руския си колега Владимир Путин да спре потока от оръжия към Украйна и да оттегли подкрепата си за сепаратистите. В телефонен разговор с него Обама предупреди за допълнителни санкции.

В същото време сепаратистите в Източна Украйна съобщиха, че ще спазят примирието, обявено от властите в Киев.

В разговора с Обама руският президент Владимир Путин призова за преки преговори между Киев и бунтовницте в Източна Украйна. Русия отрича да ги снабдява с оръжия. Това обаче не променя позицията на САЩ.

"Държавният глава отново призова президентът Путин да подкрепи мира, вместо да позволява снабдяването с оръжие през границата и да продължава да подкрепя екстремисти и сепаратисти, които са за по-нататъшно дестабилизиране на ситуацията в Украйна. Русия ще бъде изправена пред допълнителни санкции, ако не видим конкретни действия за намаляване на напрежението", заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Докато дипломатическите усилия за облекчаване на кризата продължават, бунтовниците се съгласиха да спазят примирието, обявено от украинския президент Петро Порошенко.

"В отговор на примирието, обявено от украинските власти, ние сме съгласни да не водим военни действия. Срокът остава този, обявен от Киев - до 10 часа на 27 юни", обяви премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Бородай.

В същото време представител на самопровъзгласилата се Луганска народна република съобщи, че при артилерийски обстрел в Луганск са загинали местни жители.

добави коментар