50 хил. души на годишнината от клането в Сребреница

Рейтинг:
0 0
136-ма от убитите, които бяха идентифицирани през последната година бяха погребани

Навършват се 20 години отклането в Сребреница, където над 8 хил. мюсюлмани загубиха живота си. 50 хил. пристигнаха на мемориала "Проточари" в Босна за отбелязването на годишнината и за погребението на тленните останки на 136-ма от убитите, които бяха идентифицирани през последната година. На церемонията в Среберница беше и българският външен министър Даниел Митов.

Почитта си към жертвите на най-голямото клане в Европа след Втората световна война, отдадоха бившият американски президент Бил Клинтън, бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт, турският премиер Ахмет Давутоглу, йорданската кралица Нур и британската принцеса Ан. На церемонията в Поточари беше и сръбският премиер Александър Вучич, който беше и освиркан и замерян с камъни, бутилки и обувки .

В отворено писмо Вучич заяви, че "Сърбия ясно и недвусмислено осъжда това ужасно престъпление,  отвратена е от всички, които са взели участие в него и ще продължи да ги изправя пред правосъдието".

През юли 1995 г., босненските сръбски сили влизат в Среберница и избиват близо 8 хил. мюсюлмани – мъже и момчета, въпреки че анклавът се охранява от холандски батальон сини каски. Депортирани са 30 хил. жени и деца.

През 2007 г. Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия  определи клането като геноцид. Съдебните процеси срещу лидерите на босненските сърби Радован Караджич и Ратко Младич   все още продължават. Сърбия  не признава клането за геноцид, а преди няколко дни Русия наложи вето на резолюция в Съвета за сигурност , използваща това определение.

Кандидат-студентите предпочитат родни университети
Родните университети все още са предпочитани пред чуждестранните за повечето висшисти у нас,...
Закриват рекорден брой паралелки в гимназиите
Над 230 ще бъдат закрити в училищата тази година, съобщиха от образователното министерство....
2 млн. пасажери на летище София от началото на 2015 г.
Близо 2 млн. души избраха самолета като средство за придвижване, само през последните шест месеца....
Пет партии влизат в НС, ако изборите са днес
Кристалина Георгиева и Йорданка Фандъкова са най-одобряваните политици според последното проучване...
Здраве на кредит
Болни продават къщи и имоти, за да си спасят живота. Скъпоструващи медицински изделия, наречени...