Аферата "Фолксваген" се разраства, акциите на марката се сринаха

Рейтинг:
1 1
Няколко европейски държави обявиха, че започват тестове на автомобилите

Скандалът с манипулирането на вредните емисии от "Фолксваген", който избухна в Съединените щати, се разрараства все повече в Европа. Няколко европейски държави обявиха, че започват тестове на колите от тази марка.

Очаква се да бъде обявено и името на новия изпълнителен директор, като най-вероятно това ще е досегашният ръководител на „Порше“ Матиас Мюлер.

Управителният съвет на "Фолксваген" трябва да посочи днес кои са виновните за скандала. А новият директор на най-големия автопроизводител в Европа тепърва ще се сблъсква с мащабите му, които добиват застрашителни размери.

Днес се оказа, че измамите с емисиите на Фолксваген включват и лекотоварни автомобили, използвани за търговски цели. Този вид коли също са оборудвани със софтуера, програмиран да посочва фалшиви данни при проверка на изгорелите газове.

"Стана ясно, че и автомобили в Германия са засегнати от тези манипулации. Според информацията, която имаме до момента, това са автомобили с дизелови двигатели с обем 1,6 и 2 литра. Около 2,8 милиона коли на германския пазар са засегнати. Още не е сигурно за автомобили с обем на двигателите 1,2 литра", коментира германският министър на транспорта.

На този фон Франция обяви, че започва тестове на дизелови коли от тази марка, продавани в страната. Колите ще бъдат избирани на случаен принцип, а оценките ще бъдат надзиравани от независима комисия.

Италия също обяви, че ще прави измервания на вредните емисии на коли от различни марки, не само "Фолксваген". Скандалът ще има отзвук и в Испания, тъй като стана ясно, че "Сеат", който е филиал на "Фолксфаген", е оборудвал от 2009 г. насам 500 000 автомобила със същия софтуер.

Акциите на Фолксваген се сринаха с 30 процента след избухването на скандала и за минути станаха най-евтините ценни книжа на автопроизводител в света, посочва Ройтерс.

Невиждана атракция с коне
Първият по рода си конен фестивал в България събра на един терен всички конни дисциплини на едно...
 Хърватия с нов рекорд за приток на бежанци
Продължава мигрантската криза. Хърватия отбеляза нов рекорд за приток на бежанци, след като повече...
Българин е спасил от пожар две жени в Италия
Българин е спасил от пожар две възрастни жени в италианския град Вогера. 36-годишният Иван Николов...
Опит за държавно покушение?
Предотвратен е опит за покушение срещу полския премиер Ева Копач и украинския й колега Арсений...
Нови работни места
С 10% повече фирми планират да наемат персонал през последните три месеца на годината, показва...